rendzavarás

2018.09.06. 06:50

Ha kell, kitessékelik a botrányos látogatót a Csaba Centerből

Előfordul, hogy hangoskodó, egymással veszekedő vendégek miatt kell intézkednie a Csaba Center biztonsági személyzetének. Aki belép a bevásárlóközpontba, az azzal együtt tudomásul veszi a házirendet is. Kivezettethetik azokat, akik semmibe veszik a szabályokat, akár rendőri segítséggel.

Licska Balázs

Két nő veszett össze hétfőn 11 óra körül a Csaba Center előtt, a vita dulakodásig, tettlegességig fajult. Egy férfi ismerősük is közbelépett, szét akarta választani őket. A rendőrök mindhármukat előállították, és garázdaság miatt nyomozást rendeltek el – közölte a rendőrség.

Megesik, hogy nem a bevásárlóközponton kívül, hanem azon belül alakul ki konfliktus ismerősök, családtagok között, és a veszekedésüktől válik hangossá a létesítmény. Hrabovszki György igazgató azt mondta: a biztonsági személyzet kivezettetheti azokat, akik nem viselkednek megfelelően – arányuk egyébként elenyésző ahhoz képest, hogy havonta 450 ezren fordulnak meg a „házban”.

A biztonsági személyzet folyamatosan ügyel arra, hogy a látogatók betartsák a házirendet.

Elöljáróban megosztotta: a Csaba Center magánterület, és azt csak a házirendben foglaltak szerint lehet látogatni, a szolgáltatásait csak annak betartása mellett lehet igénybe venni. A látogatók azzal, hogy belépnek a központba, tudomásul is veszik, magukra nézve kötelező érvényűnek tekintik a házirendet. A több oldalas dokumentum elérhető – többek között – az információs pultnál.

Ebben szerepel, hogy azokat, akik közbotrányt okoznak, akik garázda módon viselkednek, akik hangoskodnak – illetve törvénybe ütközőt követnek el, esetleg megsértik a házirendet –, a biztonsági személyzet kivezetteti, szükség esetén rendőri segítséggel. Tilos az olyan tevékenység és az olyan magatartás, ami a közerkölcsöt sérti, ami másokban félelmet, megbotránkozást kelthet.

Fotók: Lehoczky Péter

A házirendben felsorolták, hogy nem lehet koldulni, kéregetni, nem lehet a házba alkoholos állapotban betérni, nem lehet bent cigarettázni. Csak ápolt, tiszta öltözékben lehet belépni a Csaba Centerbe, és a személyes higiéné hiánya esetén a biztonsági személyzet kikísérheti az illetőt.

A feltűnően elhanyagolt, higiéniai szempontból elfogadhatatlan ruházatú és állapotú embereket, akik megbotránkozást, riadalmat kelthetnek, továbbá az ittas, bódult állapotban lévő, ön- vagy közveszélyes személyeket a biztonsági szolgálat köteles távozásra felszólítani. Ha pedig nem járnak eredménnyel, akkor arányos mértékben kényszerítő eszközt is bevethetnek az egyenruhások.

Hrabovszki György elmondta: a házirend nem mindenben tűnik életszerűnek, vannak különleges szabályok is; de mindennek megvan a maga oka. Például tilos a korlátokon kihajolni, azokra felülni, gyermeket felültetni, nem lehet a korlátokat és az üvegrészeket rángatni, rugdosni, mozgatni. A cipő sem mindegy: csúszásmentes kell, mivel a kőporcelán burkolat miatt csúszásveszély állhat fenn.

Pozitív és negatív visszhangok

Az igazgató elmondta: rendszeresen kapnak érdekes jelzéseket a látogatóktól. Vannak, akik nem értik, hogy miért nem szólnak rá arra az anyukára, aki rángatja az üvöltő gyermekét – azért, mert sem a szülőket, sem a gyerekeket nem nekik kell megnevelni.

Előfordul, hogy ugyanazon dologra egy időben érkezik pozitív és negatív visszhang: ez a helyzet az éttermekkel, a mosdókkal.

Hrabovszki György szerint ugyanakkor jelzésértékű, hogy a Google oldalán nagyjából 3000 véleményt és az 5-ös skálán átlagosan 4,4-es értékelést kaptak. Kiemelte: a földszinten, a színpad mögött szoptatóhelyiséget üzemeltetnek az anyukák és gyermekeik számára, a második emeleti női mosdóban pedig van pelenkázóasztal. A harmadik emeleten elsősegélynyújtó helyiséget alakítottak ki, ha szükséges, defibrillátor is bevethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában