kardoskút, galériával

2018.09.15. 15:20

Családi telt ház volt a pusztában a Fehértó napján

Sokan várják ezt a napot. Kardoskút Fehértóra egyénileg (hatalmas parkoló telt meg szombat délelőtt Pusztaközponton), bringatúrával, gyalogosan, dottóval, lovas fogatokkal érkező családokkal, kisgyermekes famíliákkal, iskolai csoportokkal is találkoztunk szombaton, amikor a Körös-Maros Nemzeti Park XIX. alkalommal rendezte meg szakmai és kulturális programokkal színesített Fehértó napját. 

Csete Ilona

A sok éve visszatérők se csalódtak: állatsimogató és kézműveskedés várta a kicsiket, a népi játékokat most is nagy örömmel vették birtokukba a gyerekek. Ismeretterjesztő vetélkedő számtalan állomásán kaptak feladatokat és segítséget a nevezők, öröm volt látni,a hogy állomásról állomásra haladva egyre több feladatra találták meg a helyes megoldást.

Fotók: Csete Ilona

Eközben sok bográcsban főtt a szürkemarha- és birkapörkölt. Baráti társaságok találtak egymásra, jó alkalom ez sokaknak a jóízű beszélgetésre is. Karikás ostort vett a kezébe az a férfi, aki egy idős csikóssal arról diskurált, vajon modernkori ostorpattogtatók helyesen, vagy helytelenül használják-e a pásztorok, csikósok hagyományos eszközét. Abban maradtak, hogy a jószágot terelők maguk előtt kellett hogy használják az ostort, nem pedig (helytelenül) maguk mögött. No, ez az információ is jól jött a városi embernek!

Kisvonattal, fogatokkal lehetett kijutni a természetvédelmi területre. A színpadon pedig a Csodabogarak Alapítvány interaktív játékának köszönhetően sok hasznos információt sajátítottak el gyerekek és felnőttek például a poloskákról, a cserebogarakról, a katicáról. A pásztorélet számtalan bemutatója is színesítette a mai napot a pusztában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában