BÉKÉSCSABA

2018.09.28. 17:20

Akadályokat gyűrtek le és célba is lőttek a haditornán a fiatalok

Lövészet, gránátdobás és taktikai akadálypályák – többek közt ilyen feladatokban vettek részt azok a megyei fiatalok, aki eljöttek a pénteki békéscsabai honvédelmi haditornára. A reptéren megrendezett eseményen általános-, és középiskolás diákok mérték össze erejüket, tudásukat és kitartásukat.

Busi Ottó

Az esemény megnyitóján dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója úgy fogalmazott, a haditorna, a csapatban való gondolkodást erősíti, az egyént rendeli alá a csoportnak és fegyelemre, kitartásra nevel. A főigazgató megjegyezte, helyezéstől függetlenül mindenki nyertes, ugyanis a tapasztalatszerzést, és az itt gyűjtött élményeket nem lehet elvenni a résztvevőktől.

 

A fiatalok elméleti, és gyakorlati versenyeken vettek részt, előbbinél egy történelmi tesztlapot töltöttek ki, utóbbinál pedig akadálypályákat gyűrtek le, géppisztolyokat szereltek szét, sebesülteket láttak el, valamint lőgyakorlaton és lövészeten vettek részt.

– Szerte a megyéből negyvenegy csapat, a felkészítő tanárokkal együtt nagyságrendileg kétszázan érkeztek a versenyre. Tapasztalatunk alapján a résztvevők egy részének épp a haditorna kelti fel a figyelmét a katonai pálya iránt – mondta el Nagy Zoltán, nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékos Szövetség Békés megyei szervezetének elnöke.

A lapunk által megkérdezett fiatalok közül a „szegyásoknak” a mátrixfutás tetszett a legjobban, itt egy eszközt kaptak a mutatóujjukra, mellé egy térképet és az alapján kellett különböző pontokra futniuk, majd odaérinteniük az ujjukat. A négy fiúból ketten úgy nyilatkoztak, érdeklődnek a katonai pálya iránt.

A fiatalok akadálypályákat gyűrtek le, célba lőttek, szét- és összeszerelték a különböző fegyvereket, valamint a sebesültek ellátásával is megismerkedtek. Fotó: Lehoczky Péter

A tornán azonban nemcsak fiúk voltak, a Kemény Gábor szakiskola egyik lány tagja veterán visszatérőként vett részt az idei haditornán, neki az airsoft lövészet tetszett. Mint elmondta, nem tervezi a katonai pályát, de a lövészet, a fegyverek szeretete vélhetően később is megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában