Országos védőnői konferencia

2018.09.06. 19:50

A továbbképzés központi témája az anyatejes táplálás volt

Természetesen anyatejjel címmel rendeznek kétnapos Országos Védőnői Továbbképző Konferenciát Gyulán.

Papp Gábor

Fotó: Kovács Attila (MTI)

A Vigadóban csütörtökön délután rendezett megnyitón dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, mi Magyarországon bizonyos értelemben szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen több mint egy évszázada rendelkezünk egy olyan hivatásrenddel, a védőnői szolgálattal, mely hitvallása szerint mindent megtesz azért, hogy hazánk valamennyi polgára a lehető legkedvezőbb körülmények között, egészségben, biztonságban foganhasson, születhessen és nevelkedhessen.

– A védőnői szolgálat tiszteletreméltó és a maga nemében egyedülálló a világon – fogalmazott. – A szakemberek képzettsége, felkészültsége párját ritkítja. Ausztriában például szociális munkások végeznek hasonló tevékenységet, másutt a szülésznőkre hárul a feladat.

Odor Andrea, országos vezető védőnő köszöntőjében hangsúlyozta, a konferencia nem csak a védőnők, de a társzakmák képviselői számára is lehetőség az eszmecserére.

– Magyarországon 2007 óta a kizárólagosan szoptatással táplált csecsemők aránya egy emelkedő tendenciát követően csökken – tért át a rendezvény fő témájára. – Az édesanyák 98 százaléka tudna szoptatni, a hat hónapos korig szoptatással táplált csecsemők aránya azonban mindössze egyharmad. Amit lehetséges, mindent igyekszünk megtenni a kedvező változásért a védőnői hálózaton belül. Ugyanakkor összefogásra is szükség van. Sok a teendő a különböző ágazatokban, hogy az édesanyák minden szükséges ismertet megkapjanak.

Dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője hangsúlyozta, a védőnők munkáját a magyar egészségügy egyik sarokkövének tartja.

Fotók: Kiss Zoltán

Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke megnyitó beszédében kifejtette, szervezetük 1992 óta szervezi meg a vándorkonferenciát mindig más és más településen.

– Sok minden van mögöttünk, és sok minden áll előttünk – tette hozzá. – A védőnői szolgálat a családok közvetlen közelében dolgozik, és rendkívül sokrétű a feladata. Ezek egyik fontos része a szoptatás támogatása, ami a konferencia két napjának központi témája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában