ingatlan

2018.08.28. 06:50

Új gazdát keresnek Gyulán a korábbi mozinak

A Béke sugárút 10. szám alatti ingatlan, az egykori Petőfi mozi értékesítése mellett döntött múlt héten megtartott rendkívüli ülésén a gyulai képviselő-testület. A határozat meghozatala előtt az önkormányzat ingatlanszakértői véleményt kért, amely szerint a korábbi filmszínház becsült értéke 80 millió forint körül mozog.

Az ingatlan országosan védett műemléki jelentőségű területen és helyi építészeti védelem alatt áll. Arra viszont kevés az esély, hogy ott gazdaságosan mozit működtessenek.

– A hasznosítás funkciójának meghatározásakor, illetve az épület felújítása, korszerűsítése esetén figyelembe kell venni meglévő, helyreállítható értékeit – olvasható az előterjesztésben. – Külső megjelenése mellett fontos a belső tereinek közösségi célú használhatóvá tétele is. A moziteremben a szocializmus időszakában készült fa- és falburkolat alatt rejtőzik a terem eredeti, gazdagon díszített szecessziós jegyeket mutató belső felülete. Ennek helyreállítása, bemutatása követelmény. Városszerkezeti elhelyezkedése, nagysága és a fennálló értékei, valamint a szomszédos, szintén helyi védelem alatt álló épületek miatt az ingatlan kiemelt figyelmet érdemel. A státusza viszont alapvetően megszabja a hasznosítási lehetőségek körét. E korlátozást viszont előnyére is lehet fordítani.

A patinás épület egyedi jellege nem változhat meg a jövőben sem.

Dr. Görgényi Ernő polgármester megerősítette, mind a homlokzat, mind a nagyterem védett, így annak jellegét nem lehet megváltoztatni. Ezt majd az adás-vételi szerződésben külön is igyekeznek garantálni.

A testület egyébként azért döntött az eladás mellett, mert jelenleg nincs olyan funkció, amelyre az önkormányzati feladatellátásában szükség lenne. A városban számos rendezvényterem található, amelynek fenntartásáról, működtetéséről gondoskodni kell. A polgármester a teljesség igénye nélkül megemlítette a vigadót, a városháza dísztermét, a művelődési központ nagytermét, és kitért arra, hogy hamarosan az Almásy-kastély cselédszárnyában is kialakítanak egy báltermet.

Az önkormányzat azzal a feltétellel járul hozzá az értékesítéshez, hogy a jelenlegi vetítőterem sem jellegében, sem méretében nem változhat meg. Ezt a város ellenőrizheti is, és az önkormányzatnak visszavásárlási joga is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában