gazdaösszefogás

2018.08.07. 06:50

Megalakult a Kétegyházi Gazdakör

Ünnepélyes keretek közt megalakult a Kétegyházi Gazdakör, a település polgármesteri hivatalának dísztermében, hétfőn. A jelen lévő tagok tartózkodás és ellenvetés nélkül választották meg a kör elnökének dr. Rákóczi Attilát, a gazdakör alapító tagját.

Busi Ottó

Az eseményen Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere elmondta, a helyiek közül sokan a mezőgazdaságból élnek, támogatták a gazdakör megalakulását. Céljuk, hogy a nagyközség élhető település maradjon, ne fogyjon el a lakosság, ne menjenek el a fiatalok, ennek érdekében bölcsőde és óvoda is található a településen. Mindezek mellett Kalcsó Istvánné kiemelte a bevezető utak fejlesztésének fontosságát is.

Dr. Futó Zoltán, a Szent István Egyetem dékánja úgy fogalmazott, az agrárium átalakult, a fejlődés gyors, a gazdakörök jelenléte pedig azért is fontos, mivel a szerveződés egyik célja az ágazatban történő változások nyomon követése és alkalmazása.

Dr. Rákóczi Attila és Jakab István írta alá a gazdakör megalakulásának emléklapját.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a gazdakör a település élhetőbbé tételéért, fejlődéséért is sokat tud tenni, többek közt információátadással, közösségépítéssel és érdekvédelemmel.

Dr. Kulcsár László, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Békés megyei szervezetének elnöke, a MAGOSZ országos szervezetének alelnöke a szerveződés fontosságára hívta fel a figyelmet, és elmondta, régiónk több területen is dobogós az agráriumban. Kiemelte, a Békés megyei termőterület nagyságrendileg 600 ezer hektár, amelyből több mint kilencven százalék hasznosított, az országos sertésállomány tíz százalékát pedig megyénkben nevelik.

Fotók: Lehoczky Péter

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja támogatásáról biztosította a gazdákat, akik elmondása szerint jó példát mutathatnak a fiataloknak, azt üzenve nekik, hogy régiónkban is lehet boldogulni. Ehhez kapcsolódóan pedig kijelentette: meg kell állítani a megye lakosságszámának csökkenését.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke a gazdakör számára célként, feladatként jelölte meg a mezőgazdasághoz kötődő hagyományok és értékek képviseletét, valamint ezek életben tartását.

Dr. Rákóczi Attila, a kör frissen megválasztott elnöke köszönetét fejezte ki a település és a megjelentek által biztosított támogatásért, és megjegyezte, a kör minden kétegyházi gazda és lakos számára nyitva áll, az ő érdekükben jött létre. Úgy fogalmazott, aki egyetért a gazdakör céljaival, törekvéseivel és alapszabályával, az adja be kérelmét a körhöz, valamint bejelentette: a kör egy helyi cél érdekében adománygyűjtésbe kezd.

Az ülés végeztével a gazdakör megalakulásának emléklapját a kör elnöke, és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ országos elnöke írta alá.

Kérdésre válaszolva Jakab István elmondta, fontos, hogy az érdekképviselet minden körülmények közt hallatni tudja a hangját. A gazdaösszefogás alapjának pedig az egyeztetést és az érdekképviseletet jelölte meg, mind települési, mind pedig megyei és járási szinten is.

– Ahhoz pedig, hogy az irányítás gazdakézben legyen, megfelelő érdekérvényesítő munka és egyensúly szükséges – tette hozzá a MAGOSZ országos elnöke.

Az esemény zárásaként a tagok és a megjelentek – a gazdakör zászlajának kibontása után – állófogadással zárták a rendezvényt.

Összefogás az érdekekért

Békés megye kiemelt jelentőséggel bír az agrárium terén, kiváló földjei és adottságai vannak, és ezt minél jobban ki is kell használni – fogalmazott Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke. Hozzátette, Békés megye az ország éléskamrája, ezt az erőforrást, ezt az adottságot pedig használni kell. Elmondása szerint ahhoz, hogy ezt minél jobban ki lehessen használni, valamint a megfelelő érdekérvényesítés is megvalósuljon, szükséges a gazdatársadalom összefogása, szerveződése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában