véradás

2018.08.29. 06:49

Kevesebben adnak vért a nyári hónapokban

A nyári hónapokban fokozott problémává vált a véradók és ezáltal a készletek hiánya is – tudtuk meg Tóth Zoltánnétól, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatójától. Ez betudható többek közt az allergia szezonnak és a hőségnek is, amikor kevesebben jutnak el a vérellátókba.

V. E.

Illusztráció: Shutterstock

Az igazgató elmondta, hogy bár szervezetük szép véradásszervezési hagyományokkal rendelkezik (a megye lakosságszámához viszonyítva 6 százalék), ami az országos átlag (4-4,5 százalék) feletti mutatókat jelent, ezt évről évre nehezebb teljesíteniük. Ami különösen a nyári hónapokra igaz, hiszen mindenki igyekszik pihenni, sokan mennek szabadságra és utaznak el. Sajnos, a betegség évszaktól független, és ebben az időszakban több a baleset is, ezért szükség lenne a véradókra a biztonságos vérellátás érdekében.

Hozzátette, hogy mivel a gyógyításhoz nélkülözhetetlen vér élő anyag, így semmivel sem pótolható. A véradás segítségnyújtás, sajátunkból elegendő csekély mennyiséget adományoznunk más személy számára ahhoz, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására. Ráadásul a levett vérből vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumot, illetve plazmakészítményeket is előállítanak, ezért egy egység akár három életet is megmenthet.

A véradás szűrővizsgálat is egyben. Illusztráció: Shutterstock

Tóth Zoltánné elmondta, hogy Békés megyében mindennap van lehetőség véradásra, amelynek helyszínéről az érdeklődők a www.veradas.hu oldalon tájékozódhatnak. Ezentúl az idei évben ­eddig 568 alkalommal volt szervezett véradás, melyeken összesen 14 ezer 15-en jelentek meg (a terv 13 ezer 535 volt, ez annak 103,5 százaléka), amiből új véradó 1044 volt. Hozzá­tette, létezik irányított véradás is, amihez az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Békéscsabai Területi Vérellátóját, illetve a gyulai és orosházi kórház véradó állomásait kell keresni, de a Vörös­kereszt szervezői is segítséget nyújtanak a témában.

Kiemelte, hogy a véradás nemcsak segítségnyújtás, hanem szűrővizsgálat is, hiszen a mintacsövekbe levett anyagot minden alkalommal kivizsgálják, függetlenül attól, hogy hányszor volt már donor az adott személy. Ezért általa­ saját egészségi állapotunkról is folyamatosan képet ­kaphatunk. Fontos tudni, hogy a nők évente háromszor, a férfiak pedig évente ötször adhatnak vért, amelynek feltétele a 18 és 65 év közötti életkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában