játszótér

2018.08.10. 13:52

Jó állapotnak örvend a békéscsabai játszóterek zöme

Jó állapotban van a békéscsabai játszóterek többsége – mondták a városgazdálkodási kft.-nél. A közterületen lévő városi játszóterek gondozása, üzemeltetése az önkormányzati cég feladata, az foglalkozik egyébként többek között a fűnyírással is. Tapasztalataik szerint a nemrég átadott fitneszparkok népszerűek a – mondhatni – erőművészek körében.

Licska Balázs

A közösségi portálon többször jelennek meg bejegyzések meghibásodott játszótéri elemekről, illetve lapunk szerkesztőségéhez szintén érkeznek jelzések azokkal kapcsolatban. Uhljár Erik ügyvezető elmondta: nincs ez másként a városgazdálkodási kft.-nél sem. Mivel a szemétgyűjtés és a fűnyírás kapcsán hetente többször is megjelennek a játszótereken, az esetleges meghibásodásokról rendszeresen értesítik őket a gyermekeikért aggódó szülők.

Emlékeztetett: a városgazdálkodási kft. tavaly év vége óta működik, és az önkormányzattól több feladatot kapott, többek között a közterületen lévő játszóterek gondozását, üzemeltetését év elejétől. Jelenleg 58 játszóteret tartanak karban, a belvárostól egészen a Lencsési lakótelepig.

A városgazdálkodási kft.-nél azonnal intézkednek, ha problémák merülnek fel a játszóterek kapcsán. Fotó: Lehoczky Péter

A legelső dolguk az volt, hogy alaposan szemlézték a játszótereket. Ennek során nemcsak az elemeket, hanem a padokat, a kukákat, a kerítéseket és a kapukat is számba vették, és a megkapott leltárral összevetették. A kedvező időjárás miatt tudtak haladni a munkákkal, majd több helyen felrotálták, gyomtalanították a homokozót, a hinták és a csúszdák alatti ütéscsillapító homokot.

Tapasztalataik szerint egyébként a játszóterek döntő része jó állapotnak örvend. Az éves munkamenet szerint a legrégebben felújítottakat, a legkopottabbakat teszik rendbe. Teljesen korszerűsítették a Szabolcs utcai létesítményt: a két nagy homokozó új keretezést és homokot kapott, a padok faelemeit újra cserélték, a hinták, a libikókák és a csúszdák acélelemeit megszabadították a rozsdától, és azok vidám, színes festést kaptak.

Uhljár Erik hangsúlyozta: természetesen rögtön intézkednek az azonnali beavatkozást igénylő esetekben. Így rongálást követően, ha az elemek elfáradás miatt balesetveszélyessé válnak, illetve, ha jelzést, kérést kapnak a polgármesteri hivataltól és az önkormányzati képviselőktől. A meghibásodások esetén műszaki szakértőtől kapnak javaslatot a javításra, valamint a probléma sürgősségére vonatkozóan is.

Fotó: L. P.

Elmondta, hogy a mostani időszakban jellemzően a kisebb-nagyobb mértékben meghibásodott, eltört elemeket cserélik, a javítások is folyamatosak. Azok az elemek, amelyek közvetlenül balesetet okozhatnak, balesetveszélyesnek számítanak: ilyenek a hinták láncainak elkopott részei, a mászókák letört lépcsőfokai, a megrepedt csúszdák.

Népszerűek a fitneszparkok

A város több helyszínére telepített fitneszparkok üzemeltetése szintén a városgazdálkodási kft. feladata – mondta Uhljár Erik ügyvezető. Hozzátette­, hogy ezeknél a létesítményeknél a szemét elszállításán kívül egyelőre nem kellett beavatkozniuk. A tapasztalat szerint egyébként a fitneszparkok nagy népszerűségnek örvendenek a – mondhatni – erőművészek körében.

Lapunkhoz érkezett jelzés a CsabaParkban lévő játszótér kapcsán is, hogy a faelemek elhasználódtak, s hogy a rögzítésekkel is gondok adódnak. Azt a létesítményt a vagyonkezelő zrt. üzemelteti. Kozma János vezérigazgató elmondta: saját észrevételeik, valamint a használók jelzései alapján igyekeznek javítani a hibás elemeket, szükség szerint gondoskodnak azok felújításáról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában