Békéscsaba

2018.08.02. 06:50

Hetek múlva mutatnak zöld utat a lámpák a Bánát utcában

Noha véget ért a beruházás a Bánát utcában és a környékbeli utcákban, egyelőre nem működnek a Bánát és a Corvin utca – a tábla szerint – balesetveszélyes kereszteződésében a jelzőlámpák. Azokat előreláthatólag hetek múlva, szeptemberben helyezik üzembe.

Licska Balázs

Befejeződött a 250 millió forintos fejlesztés a Bánát utcában és a környékbeli részeken – ismertették lapunkkal a városfejlesztési kft.-nél. A beruházásra a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert európai uniós forrást. A közbeszerzési eljárás után a kivitelező a munkálatokat tavaly szeptember végén kezdte meg, és szerződés szerint készre jelentette július 31-én, vagyis kedden. Így megkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás.

Tóthné Svecz Valéria ügyvezető elmondta: a Bánát, a Szemere és a Vozárik utca teljes burkolatát korszerűsítették. Bontották a megsüllyedt, töredezett szegélyeket, vadonatújakat építettek, cserélték az aszfaltréteget. Az autóbuszmegállókat és a peronokat is felújították.

Több utcát is korszerűsítettek a fejlesztés során, valamint a bicikliseknek nyitott kerékpársávot és kerékpáros nyomot jelöltek ki. /Fotó: Lehoczky Péter/

Az Arany János utcában és a Csányi utcában szélesítették az utat, hogy ott nyitott kerékpársávot jelölhessenek ki. A Bánát utcában – a Corvin és a Csányi utca között, a Lidl áruház és a MÁV-sporttelep felőli oldalon – egyesített gyalog- és bicikliutat építettek.

A szakember kiemelte, hogy fontos eleme volt a projektnek a Corvin és a Bánát utca kereszteződésének korrigálása és ott jelzőlámpák telepítése, ezzel együtt pedig gyalogos átkelőhelyek, zebrák létesítése és a közvilágítás korszerűsítése.

– A kivitelezés az építési engedély alapján készült kiviteli terveknek megfelelően történt. A műszaki átadás-átvétel lezárását követően kezdődik – az engedélyező hatóság közreműködésével – a forgalomba helyezési eljárás – folytatta. Hozzáfűzte: amint az eljárás jogerőre emelkedik, üzembe helyezhető az elkészült forgalomirányítási jelzőlámpa – várhatóan szeptemberben. Egyébként a kivitelező a tervezetthez képest egy hónappal korábban jelentette készre a munkát.

A bicikliseknek nyitott kerékpársávot alakítottak ki a Bánát utcában a Lidl áruház és a MÁV-sporttelep mellett, a Csányi és az Arany János utcában. Kerékpáros nyomon tekerhetnek a bicajosok a Tessedik, az Erkel és a Szemere utcában, valamint a Révay és a Bethlen utcában.

Biztonságosabban tekerhetnek a biciklisek

Tóthné Svecz Valéria a KRESZ-t idézve megosztotta, hogy mi is az a nyitott kerékpársáv – például az Arany János utcában – és mi az a kerékpáros nyom, mint amilyen a Tessedik utcában is található.

A nyitott kerékpársáv az úttesten útburkolati jellel kijelölt különleges forgalmi sáv, azt az úttestre festett fehér szaggatott vonal és biciklit ábrázoló jel is jelzi. Ha kell – például lehúzódásnál – akkor igénybe vehető gépkocsik számára is, ugyanakkor azon tilos megállni.

A kerékpáros nyom az úttesten kerékpárt és nyilat mutató sárga burkolati jellel kijelölt útfelület. Az jelzi, hogy a bicikliseknek hol ajánlott közlekedniük. Tehát az ilyen szakaszokon fokozottan számítani kell kerékpárosok közlekedésére.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában