szakma

2018.08.03. 19:50

Gádorosi a legjobb fiatal szárazépítő hazánkban

Hazánk legjobb szárazépítő szakmunkása gádorosi, aki már egy világbajnokságot is megjárt a szakmában. A fiatal fiú pedig újabb nemzetközi megmérettetésre készül, hamarosan Európa-bajnokságon képviseli Magyarországot.

Busi Ottó

Fotó: Imre György

A fiatal fiú kezdetben kőművesnek tanult, majd többek közt tanára buzdítására szárazépítésre váltott. Nem bánta meg, elmondása szerint szeret építeni, és bár könnyebb anyagokkal dolgozik, mint egy kőműves, de véleménye szerint a szárazépítés valamivel mégis nehezebb szakma.

– Kell hozzá egy jó adag kézügyesség, mivel milliméter pontosan dolgozok. Ezenkívül matematika, kiszámolni az adott építményhez szükséges anyagmennyiséget, és kitartás – árulta el a szakma alapjait Lóczi Gábor.

Fotó: Imre György

A fiú oktatója Muhel János, ő buzdította a szakmaváltásra, és arra, hogy többféle versenyen is megmérettesse magát.

– A 2017-es Abu-Dzabiban tartott világbajnokságon Lóczi Gábor képviselte hazánkat, miután a nemzeti válogatón a legjobbnak bizonyult, végül a huszonkét versenyző közül a tizennegyedik helyet szerezte meg. Idén újra megmérette magát, és jelentkezett az Euroskills Európa-bajnokságra, melynek hazai válogatóját szintén megnyerte, így ő képviseli Magyarországot a nemzetközi versenyen – részletezte a szakember.

A felkészülést a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is figyelemmel kíséri és támogatja, mely Gábor szülőhelyén, Gádoroson zajlik, egy az önkormányzat által díjmentesen biztosított épületben.

– Megkerestük az önkormányzatot, ahol nagyon gyorsan döntöttek, és odaadták számunkra ezt a régi iskolaépületet, ami egyébként üresen állt. Mi pedig kialakítottunk belőle egy olyan műhelyt, ahol Gábor megfelelő körülmények közt tud a versenyre készülni – mondta Muhel János.

Fotó: Imre György

Az oktató azt is hozzátette, ő az évek alatt felhalmozott tudását adja át Lóczi Gábornak, és segíti a gyakorlásban. Mellette Putler Csaba a fiú menedzsereként támogatja a felkészülést, és látja el a fiút a szükséges gépekkel, eszközökkel és anyagokkal, ő egyébként a Knauf Magyarország Kft. oktatásért felelős munkatársa is.

– Gábor olyan kellékeket kap a gyakorláshoz, amit a versenyen is használni fog, így aztán e tekintetben ott már nem érheti meglepetés. Az eszközökből pedig a versenyre kettőt visz magával, sőt, van olyan, amiből hármat – avatott be Putler Csaba.

Fotó: Imre György

Mint Lóczi Gábor felkészítőjétől megtudtuk, a versenyen egy 2x2 méteres épületet kell felépíteni ívekkel, oszlopokkal, díszítéssel együtt, 16 óra alatt. A fiú külső segítséget nem vehet igénybe, és az építésre kijelölt területről sem léphet ki, ha ezt megtenné, kizárják a versenyből. Több mint száz mérési pont lesz, és milliméter pontosan kell dolgoznia, ellenkező esetben büntetőpontok járnak.

Lóczi Gábor úgy fogalmazott, a felkészülés jól halad, a pontosságban és az építésre fordított időben egyaránt jelentős haladást értek el. Eddig gyakorlásképp hat épületet készített el, és várhatóan még jó párat épít fel gyakorlásképp. Bizakodva tekint a megmérettetés elé, elmondása szerint, az első ötbe szeretne bekerülni, de a dobogós helyezés a cél.

A EuroSkills és a szárazépítés

A EuroSkills jelentős nemzetközi, szakmai esemény. A fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. A WorldSkills világversenynek, azaz a „szakmák olimpiájának” az európai változata. Kétévente rendezik meg, ahol a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért. Lóczi Gábor az építési és épülettechnológiák versenyszámon belül versenyez, szárazépítő szakmában. Az itt dolgozók feladata, hogy a teherhordó szerkezetek által körülhatárolt teret a szerelt szerkezetekkel kisebbekre (szobákra, termekre) ossza, azaz, belső falakat, előtétfalakat, falburkolatokat építsen, elkészítse az álmennyezetet, az álpadlót, szükség esetén a szárazvakolatot. A szárazépítés során előre gyártott építőelemekből „száraz„ technológiával, azaz víz felhasználása nélkül, mechanikus kapcsolatokkal készítenek épületszerkezeteket. A szárazépítés olyan építési módszer, amelyben a kivitelezés helyszínére szállított elemekből szerelik össze az épületszerkezeteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában