találkozó

2018.08.26. 06:57

Első alkalommal jöttek össze a megye vadászai és horgászai

A Békés megyei horgászok és vadászok első alkalommal szerveztek közös találkozót. A hétvégén debütáló rendezvénynek az országban egyedülálló, mintegy 16 holtággal és számos bányatóval rendelkező és nem utolsó sorban a Hármas-Körös ölelésében fekvő város adott otthont.

Balázs Anett

A két egyesület tagjai, a mintegy öt hektáron elterülő Erzsébet ligetben jöttek össze, hogy megvitassák szakmai eredményeiket, kikapcsolódjanak és egy jóízű napot közösen eltöltsenek. Miközben a kocsányos tölgyek alatt, bográcsban rotyogtak a hal- és vadételek, addig a szomszédos sportcsarnokban vadász és horgász trófeákból és relikviákból felvonultatott tárlat fogadta a látogatókat. A két helyszín közötti Hantoskerti holtágban pedig vígan úszkáltak a halak, melyekhez egy látványtelepítésnek köszönhetően számos társuk is csatlakozott. A halas-vadas nap ünnepi forgatagában számos kísérő program gondoskodott arról, hogy azok, akik nem sokat konyítanak eme két műfajhoz, most egy kicsit belelássanak és közelebbről megismerjék a vadászok és a horgászok természethez fűződő viszonyát. Ennek kapcsán a solymászok és kutyások mellett, horgász- és vadhívó bemutatók színesítették a koncertekkel tűzdelt programot.

A tíz órakor kezdődő hivatalos megnyitón Toldi Balázs, a házigazda város polgármestere úgy fogalmazott, Gyomaendrőd a vizek városa. A holtágak sokasága valamint a folyó közelsége egy olyan páratlan természeti értéket hordoz, amely különleges mikroklímájával és gazdag állatvilágával várja a városba érkezőket. Éppen ezért az önkormányzat örömmel támogat minden olyan programot, mellyel minél szélesebb körben megismertethetik a terület természeti kincseit.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alföld középpontjában elhelyezkedő város a megye legautentikusabb helyszíne a két ősi tevékenység közös ünnepének.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, részükről az I. Békés Megyei Vadász-Horgásznap egyik fő célja, hogy a fiatalságot megszólítsák, mivel a vadásztársadalom kiöregedésének problémájával állnak szemben. Emellett a mezőgazdászokkal való együttműködésükre hívta fel figyelmet, hiszen mint mondta, a vadászok és a növénytermesztők ugyanazon a területeken gazdálkodnak, mely több esetben is komoly kihívásokkal jár.

 

Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke kifejtette, azért választották az első találkozó helyszínéül Gyomaendrődöt, mert a megyében a legtöbb vízfelülettel rendelkező városban, öt helyi székhelyű vadásztársaság és hét horgászegyesület tagjai mintegy kétezer főt számlálnak, ami a megyei horgász-vadászok 25 ezres táborához viszonyítva meghatározó nagyságú. Hozzátette, a horgászoknak és vadászoknak közös a múltja, a székháza, és javarészt a tevékenysége is, csak míg az egyik szervezet a vadgazdálkodás, addig a másik társaság a halgazdálkodás feladatait látja el.

Elismerések és verseny is volt

I. Békés Megyei Vadász-Horgásznapon számos elismerés is gazdára talált. Nimród érem kitüntetésben részesült Kovács György, Villányi Attila, Kiss Endre, Oláh Géza és Papp István. Továbbá Békés Megye Vadgazdálkodásáért kitüntetést kapott Macsár Lajos, Zöldi Béla és Boros Ferenc valamint posztumusz díjat kapott Hajdú József. A rendőrség és a vadászszövetség együttműködésében tanúsított példamutató munkájáért Knapp András és Fekete László, Hudák Páltól a megyei rendőrfőkapitány helyettestől vehettek át jutalmat.

A rendezvényt megelőző napon, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és Gyomai Horgászok Egyesülete gyermekek számára rendezett horgászversenyt a Fűzfás-zugi holtág versenypálya szakaszán. Dr. Hunya Miklós elmondta, örömmel tapasztalták, hogy a résztvevők között számos lány is szerepelt. Az összesen 35 kis pecás mintegy 96 kilogramm halat fogott ki. Hozzátette, a hétvégi közös ünnep sikerét látva, biztos abban, hogy jövőre lesz folytatása a rendezvénynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában