orosházi kórház

2018.08.27. 19:51

Egynapos sebészeti részleget avattak

A szemészet után immár több szakmában is bővül az egynapos ellátás az orosházi kórházban. Hétfőn átadták az új, egynapos sebészeti részleget. Az egynapos sebészet lényege, hogy a beteg a sikeres beavatkozás után 24 órán belül hazamehet, és otthonában gyógyul tovább. Az új részleg hat modern kórterme külön mosdóval, tusolóval, televízióval és wifi kapcsolattal rendelkezik.

Cs. I.

Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

Újabb mérföldkőhöz érkezett az orosházi kórház, a sokadik avatásra is eljött hétfőn dr. Horpácsy Balázs, az ÁEEK dél-alföldi térségi igazgatója, aki elégedettségének hangot adva arra emlékeztetett, hogy az egészségügyi intézmény vezetése tudatosan építkezik, hajtja végre a fejlesztéseket. Struktúraváltásról beszélt: az egészségügy fejlődésével párhuzamosan a meredeken növekvő költségek visszaszorítására készteti az intézeteket. Dicséretesnek nevezte, hogy hazai forrásból és a kórház új alapítványának a segítségével sikerült az orosháziaknak az egynapos sebészeti részleget kialakítaniuk. Dávid Zoltán polgármester szerint a kórházban mindig történik valami előremutató. A fejlesztések szükségességének a hangsúlyozása mellett a személyzetnek, valamennyi dolgozónak mondott köszönetet áldozatos munkájukért.

Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

– Az egynapos sebészet fontos lépés a kórház életében, az ellátás még korszerűbb, hatékonyabb és betegközpontú lesz. Ez a szakterület talán éppen az egynapos volta miatt körültekintő szervezést igényel, nagyfokú figyelmet követel, az ellátást végző személyzet magas színvonalú szakmai tudása mellett. A betegek gyorsabban, egyszerűbben gyógyulhatnak. A mostanra elkészült korszerű kórtermek úgy vélem, megfelelő környezettel várják a pácienseket. Természetesen ez nem elég. Kellenek a tapasztalt szakemberek, éppen úgy, ahogyan a korszerű eszközök – fogalmazott a városvezető.

– Újabb mérföldkőhöz érkeztünk, átadjuk kórházunk egynapos sebészeti részlegét. Kialakítása több tízmillió forintból, hazai forrásból valósulhatott meg, illetve kórházunk új alapítványa, az Orosházi Kórházért Alapítvány csaknem 3 millió forinttal járult hozzá a komfortosabb környezethez. Az orosházi Rotary Club 120 ezer forintot adott a felszereléshez – kezdte az avatás házigazdája, a főigazgató, dr. Duray Gergő avató beszédét. Emlékeztetett, a kórházban 2015 óta működik az ápolási mátrix rendszer. A non-invasív mátrix a belgyógyászat, kardiológia, gasztroenterológia, míg az invasív mátrix a műtétes szakmákat fogja össze (sebészetet, fül-orr-gégészetet, traumatológiát, urológiát). Eddig az egynapos eseteket minden szakág a saját részlegén látta el.

– Mától lehetőségünk van arra, hogy új, modern környezetben, európai elvárásoknak is megfelelő színvonalon kezelhetjük az egynapos eseteket ezen a kórházi szárnyon – emelte ki a főigazgató.

Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel. Jogszabály határozza meg, hogy milyen beavatkozás és kinél végezhető. Műtét például akkor történhet ebben az ellátási formában, ha a beteg általános állapota jó és hazabocsájtását követően otthonában is biztosított a felügyelete (visszér-, sérvműtét).

A kórteremekbe modern éjjeliszekrények kerültek, betegbiztonságot növelő (az idei kórházi jótékonysági bál bevételéből megvásárolt) új ágysávok, illetve nővérhívó és televízió is szolgálja a kényelmet. Minden kórteremben külön tusoló és wc található. Egy pályázattal számos, egyéb eszközön kívül például fali szenzoros kézfertőtlenítőt is beszereztek. Ingyenes wifit tudnak biztosítani a betegeknek nem csak ezen a szárnyon, hanem a kórház egész területén.

Hat kórtermet szereltek fel

A betegellátás 6 kórteremben, 16 ágyon történik, az osztályon az alapítvány által adományozott nagy teljesítményű klíma biztosítja a kellemes hőmérsékletet. Az invazív mátrix részeként működő részleg hétfő reggel 6 órától péntek 18 óráig várja a gyógyulni vágyó betegeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában