22. Nemzetközi Volkswagen Bogár és Busz Party

2018.08.05. 15:48

Hétvégén autókülönlegességek lepték el Gyomaendrődöt

Menyasszonyi autó, koktél busz, oldtimer vagy egy hagyományos Bogár – ilyen és ehhez hasonló különlegességek sorakoztak fel a Gyomaendrődi Liget fürdőben megrendezett 22. Nemzetközi Volkswagen Bogár és Busz Partyn.

Balázs Anett

Míg a tulajdonosok nagy része sátraikban vagy éppen a medencékben hűsöltek, addig a strandolók egészen közelről is szemügyre vehették a világ 3. legnagyobb példányszámban eladott autómodelljeinek legkülönfélébb változatait, amelyek többek között Erdélyből, Lengyel- és Németországból érkeztek.Az egyik legidősebb, 1951-es autó gazdája egészen Szlovákiától nyomta a gázpedált, hogy részt vehessen a találkozón. A perecablakos, hat voltos és huszonnégy lóerős jármű tulajdonosa Milán, negyedszer járt Gyomaendrődön, nagyon megtetszett neki a találkozó baráti hangulata és a kisváros szépsége.

Nagy népszerűségnek örvendett a talaj szintjéhez egészen közel ülő VW Buggy is. A téglási férfi egy régi Bogár alvázra alapozva saját kezűleg pakolta össze a nem mindennapi járgányt.

– Másodjára vagyunk itt, a találkozó mellett a fürdést tartjuk vonzónak. Mindent egyedileg, kézzel készült az autón, amelyet hat év alatt raktam össze. Légrugókat is szereltem bele, így a mostani mélyen ülő helyzetéből szépen fel tud emelkedni. A turbósított kipufogó rendszernek köszönhetően az autó végsebessége a 200 kilométer/órát is elérheti. Meg akarták már vásárolni de egyelőre biztos nem adom el – fejtette ki Kiss Attila.

Szinte meglepték a nézelődök a futurisztikus kinézetű, ezüstszürke VW XL1-es járművet is. Giricz Péter Győrből érkezett családjával. Elárulta, a modellből mindössze kétszáz darab készült és ha óvatosan közlekednek vele, akkor a beépített kéthengeres, 800 köbcentiméteres deisel motor és az elektromos motor váltakozásának köszönhetően az autó 0,9 litert fogyaszt 100 kilométeres távon.

Kardos Ferenc a találkozó főszervezője 1996-ban szerezte be régen vágyott első Bogarát. Azóta is kitart a márka mellett és töretlen lelkesedéssel szervezi meg évről-évre a találkozót.

– Nagyon örülök hogy több mint húsz év után is ennyi emberben dobog a Volkswagen szív. Néhány éve települtünk át ide a fürdőbe, és örömmel mondhatom, hogy ilyen jó helyszíne nem igen van egyik találkozónak sem, hiszen itt néhány métert kell csak sétálni és máris a hideg vízben tudják hűsíteni magukat a résztvevők – fogalmazott Kardos Ferenc.

Hozzátette, idén több mint kétszáz feletti volt a regisztrálók száma, azonban a szombat este hat órakor kezdődő felvonulásra már nem mindenki állította csatasorba járgányát, ugyanis az évek óta kialakult vízi csata miatt, legfőképp a kabrió tulajdonosok voltak azok, akik úgy gondolták jobb ha megkímélik bogaraikat.

Ám akik a mintegy hat kilométeres városi körútra beneveztek, garantáltan nem úszták meg szárazon a menetet. De a bogarasokat sem kellett félteni, a legtöbb járműből kikandikált a vízipisztoly, így a lelkes nézelődök közül akadt, aki nem csak a látvánnyal, de jó pár deciliter vízzel is gazdagabban summázhatta a felvonulást.

A csütörtöktől vasárnapig tartó találkozón a Bogarak megtekintése mellett számos program várta a helyszínre érkezőket. Esténként élő koncertek, éjszakai fürdőzés, míg napközben ügyességi versenyek, vízi zumba, tornász és birkózó bemutatók tették izgalmassá a palettát, amelynek igazi színfoltja volt egy VW Bogár elejéből kiinduló csúszda felavatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában