tárlat

2018.08.09. 17:56

Csabai karikatúrákból nyílik kiállítás a hévízi múzeumban

Egy, a karikatúrát, mint műfajt bemutató kiállítást rendez a Munkácsy Mihály Múzeum.

B. O.

Az „Akik a humorban nem ismernek tréfát” című tárlat augusztus 17-től október 15-ig látható a hévízi múzeumban – tájékoztatott Gyarmati Gabriella, a kiállítás kurátora. A művészettörténész hozzátette, a Munkácsy múzeum változatos műegyüttesének egyik leggazdagabb és leginkább izgalmas egysége a képzőművészeti gyűjtemény, amely a karikatúra-kiállítás anyagát is őrzi. A többségében nagy műgonddal készült, aprólékosan kivitelezett lapok az alkotók korának tartanak tükröt ironikus, groteszk látásmóddal, a karikírozás szándékával.

– A grafikák és a műfajon belül kuriózumnak számító nagyméretű festmények megmutatják számunkra a népélet szegmenseit, a kis- és középpolgárság, az értelmiség és a dzsentri réteg mindennapjait. A szatirikus témafelvetést és hangvételt művészi igényű grafikai világ, nem egyszer a finom részletek kidolgozására törekvő, cizellált megoldások kísérik – részletezte a kiállítás kurátora.

Mazán László: Csabai parasztok

Gyarmati Gabriella azt is elmondta, a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény vállalta, hogy részt vesz egy kísérletben: – Egyrészt a kiállításunkhoz egy nagy formátumú fesztivált szervezett a Hévízi Borünnep időszakában, kortárs művészek számára kiírt pályázattal, a műveikből rendezett kiállítással és szabadtéri bemutatóval. Másrészt elfogadta, hogy a korábbi megközelítéstől eltérő, tulajdonképpen kísérletező szándékkal a tárlat képzőművészeti anyagát az alkotásokon szereplő tárgyakkal egészítsük ki, hogy a kiállítást még élmény- és életszerűbbé tegyük.

Mazán László: Disznótor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában