jégkár

2018.08.23. 19:52

Bemutatták a különleges talajgenerátorokat

Május 1-jétől tizenhét automata és negyvenhat manuális, vagyis kézi erővel működő jégkármérséklő talajgenerátor üzemeltetését kezdte meg Békés megyében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága. Az eszközöket csütörtökön mutatták be a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Békés Megyei Kormányhivatal szakemberei számára Kamuton és Gyomaendrődön.

Papp Gábor

– Májusban 10-15 napon is kaptam riasztást jégeső veszélye miatt. Júniusban is gyakran fordult elő ugyanez, júliusban már csökkent a jelzések száma, augusztusban pedig eddig szinte nullára esett vissza – nyilatkozta lapunknak a prezentáció egyik helyszínén Kamuton, a Petőfi úton Fekete Attila, aki a településen kezeli a manuális talajgenerátort. Az egyébként is a mezőgazdaságban dolgozó szakember kérdésünkre kiemelte, tavaly több alkalommal volt jégeső a községben, ebben az évben viszont ez kevésbé volt érzékelhető. Olyan „őrült nagy” jéggel nem találkoztak.

Fotó: Imre György

– A kamutiak kifejezetten kedvezően fogadták a jégkármérséklő rendszer bevezetését – tette hozzá Fekete Attila, aki, ha a szükség úgy hozta, több alkalommal éjszaka kelt fel, hogy elindítsa a berendezést, és így hozzájáruljon a földek, a termés megóvásához.

Az eszközöket mindkét településen Simon Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara regionális üzemeltetője mutatta be. A Gyomaendrődön is látott automata generátor egyébként magyar találmány.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke lapunknak elmondta, az országos jégkármérséklő rendszerért a NAK felel. A fizikai megvalósítás idén tavasszal kezdődött el, és a 2018-as védekezési szezon kezdetére készült el. Az éles üzem elindítását május 1-jén valósította meg a kamara. Békés megyében 63 generátorkezelő kiválasztása és oktatása időben megtörtént. A generátorokat kihelyezték, a május 1-jei éles indulásra minden kész volt. A megyében 17 automata és 46 manuális generátor található.

Az időpontot jól választották meg, hiszen az idei május-júniusra eddig az átlagosnál jóval nagyobb légköri labilitás, és ezáltal a megszokottnál sokkal zivatarosabb időjárás jellemző. Az elmúlt 30 év legzivatarosabb május-júniusának vagyunk elszenvedői. Volt olyan nap, amikor az ország nagy részén szinte 24 órán keresztül működtek a generátoraink.

A rendszer használata ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső. Amint azt a NAK a korábbiakban is hangsúlyozta, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. Az azonban garantált, hogy a kamara által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz.

Fotó: Imre György

A kezelők az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzését követően indítják el a berendezést, ami az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtat a levegőbe. Az bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki. Mindezt két-két és fél órával a vihar előtt kell megkezdeni.

Vélhetően már visszaesett a jégkárok száma

Dr. Kulcsár László a konkrétumok kapcsán kitért arra, hogy júniusban Szlovéniában alma nagyságú jég esett, és a szó szoros értelmében átlyukasztotta az autókat. A határ innenső oldalán, Zala megyében is volt jégeső, de a jégszemek mérete és az okozott kár nagysága össze sem hasonlítható a Szlovéniában tapasztaltakkal. Később ugyanez a helyzet állt elő: Kárpátalját hatalmas jégverés érte, de hazánk északkeleti határszélein sokkal kisebb jégszemek hullottak.

Azt, hogy egyébként hány helyen nem esett a jég a védekezés hatására, nem tudják bizonyítani. A rendszer hatékonyságát csak néhány év múlva lehet értékelni, amikor összehasonlítják a jégkárok mennyiségét a korábbi évek adataival. Az azonban már most megállapítható, hogy a rendkívüli időjárás ellenére június közepéig az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya. Így vélhetően már az első másfél hónapban jelentős mértékű kárt sikerült a rendszerrel elhárítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában