anyatejes táplálás

2018.08.03. 13:50

A szoptatás bensőséges kapcsolatot teremt

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet pénteken azon a rendezvényen, amit huszonötödik alkalommal hívtak életre a békéscsabai védőnők. A Csabagyöngye Kulturális Központ megtelt a szoptatást fontosnak tartó édesanyákkal és gyermekeikkel.

Licska Balázs

– Az anyatej a lehető legjobb, amit a gyermekemnek adhatok – mondta Aradszkiné Selmeci Lilla, aki két és fél éves kisfiával, Jancsikával, valamint a novemberre várt pocaklakóval érkezett a rendezvényre. Fontosnak tartotta, hogy ne csak az anyaméhben a születésig táplálja gyermekét, hanem azt követően is. Mint fogalmazott, a szoptatás nehezen indult, mert nem volt segítsége, de hallgatott a megérzéseire, és aztán a kereslet valóban találkozott a kínálattal.

– Az anyatej a lehető legegészségesebb, azt gondolom, hogy sokkal jobb a tápszernél. Például, ha a kislányom este felébred, akkor azonnal kéznél van, nem kell melegíteni, mint a tápszert – magyarázta Lévai Istvánné Brigitta, aki a közel egyéves gyermekével, Rebekával játszott. Hozzátette, hogy meglátása szerint a szoptatás bensőséges kapcsolatot teremt az édesanya és a gyermeke között.

Fotók: Lehoczky Péter

A rendezvényen több programmal várták a védőnők a pár hónapos, pár éves gyermekeket – akik az anyatejtől lettek olyan szépek –, valamint az anyatejes táplálást fontosnak tartó édesanyákat, sőt édesapákat is. Amíg a kicsik játszhattak, addig a nagyok különféle ismertetőkkel találkozhattak, például az anyukák megtudhatták, hogyan tarthatják fitten magukat a szülést követően.

A kivetítőn olvasható volt, hogy milyen érvek szólnak az szoptatás mellett: ilyen például, hogy szoros testi-lelki kapcsolatot teremt az anya és gyermeke között, hogy véd a fertőző betegségektől, hogy mindig kéznél van – nincs szükség cumisüvegre –, hogy mindig megfelelő hőmérsékletű és mindig steril – nem kell mosogatni –, és hogy mindig megfelelő táplálékot jelent. Az anyatej reggel és napközben inkább tápláló, este pedig könnyebb eleséget jelent.

A megnyitók során Kotroczóné Antal Teréz megyei vezető védőnő elmondta, hogy a kutatások eredményeként évről évre egyre több és több dolog derül ki az anyatej jótékony hatásairól. Csodának nevezte a szoptatást, mint ahogy azt is, ha egy édesanya elhatározza, hogy szoptatni fog és megküzd minden egyes cseppért. Fontosnak nevezte, hogy legyenek olyan helyek, ahol az anyukák az ügyeik intézése során meg tudnak állni és meg tudják szoptatni gyermekeiket.

Szenti Zoltánné, a békéscsabai védőnők vezetője és dr. Fábián Ágnes, a város egészségügyi tanácsnoka is megosztotta, hogy az önkormányzat támogatásával készült egy kiadvány Szoptatni jó címmel. Abban szoptatással kapcsolatos történetek olvashatók az elmúlt huszonöt évből édesanyáktól, sőt egy édesapától is. A kötet összeállítása két szakember, Máténé Bagyinka Katalin és Alt Lászlóné nevéhez fűződik.

Beszédében dr. Fábián Ágnes elismeréssel szólt a védőnőkről, akik Békéscsabán immár huszonötödik alkalommal hívták életre a rendezvényt, és ismeretei szerint mindössze három város van hazánkban, ahol 1993 óta minden esztendőben tartanak ilyen programot. Lényegesnek nevezte, hogy egyre több és több édesanya döntsön az anyatejes táplálás mellett a gyermek hat hónapos koráig vagy azon túl is.

Történetek örömről és bánatról

Alt Lászlóné a Szoptatni jó kiadvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a távoli és a közeli múltban is felhívást tettek közzé, történeteket vártak édesanyáktól a szoptatással és anyasággal kapcsolatban, utóbbit örök boldogságnak nevezte. Azért döntöttek úgy, hogy legyen belőle egy kiadvány, hogy a sztorik – amik írói örömet és bánatot, családi titkokat is megosztottak – mosolyt csaljanak az olvasóik arcára, hogy szívet-lelket melengessenek, és hogy a nehézségekkel küzdők erőt merítsenek belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában