értékelő

2018.07.10. 19:43

Takács Árpád kormánymegbízott értékelte az elmúlt időszakot

A Békés Megyei Kormányhivatalban a legfontosabb ember mindig az az állampolgár, aki az ügyeit intézi – hangsúlyozta a szervezet elmúlt időszakát értékelő kedd délutáni sajtótájékoztatóján dr. Takács Árpád, akit Orbán Viktor miniszterelnök július 1-i hatállyal ismét a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottnak nevezett ki.

Fotó: Lehoczky Péter

Mozgalmas, tartalmas, változásokkal teli éven van túl a Békés Megyei Kormányhivatal – vezette fel a sajtótájékoztatót a kormánymegbízott. – 2017 január elején a jogszabályoknak megfelelően hétszáz ügykört csoportosítottunk át a járási hivatalokhoz, amivel párhuzamosan a kormányhivatal létszáma és a főosztályok száma egyaránt csökkent. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályként betagozódott a kormányhivatal rendszerébe. Ennek jelentőségét mutatja, hogy idén a főosztályhoz közel 15 ezer ügyfél adta már be 400 ezer hektárra és 32 milliárd forint támogatására az úgynevezett egységes kérelmet Békés megyéből. Ez mintegy tíz százaléka az országos igényléseknek.

Az előzetesen kitűzött céloknak megfelelően bevezették az egységes hatósági jogalkalmazást, ami azt jelenti, hogy a kormányhivatal valamennyi szintjén és területén ugyanolyan módon, ugyanazon eljárás szerint végzik munkájukat a tisztviselők. Ennek kapcsán Takács Árpád szólt a Békés megyei gyermekvédelmi és gyámügyi protokoll megszületésének jelentőségéről.

Fotó: Lehoczky Péter

A kormánymegbízott kifejtette, a hatóság reagálóképességét mind az ellenőrzések, mind az operatív munka tekintetében növelték. Havaria-terveket dolgoztak ki a rendkívüli élelmiszerlánc-biztonsági események megoldására és az állatjárványok kezelésére, valamint bevezették a 24 órás készenléti rendszert. Végrehajtották az általános közigazgatási rendre való áttérést. A tavalyi év utolsó negyedében 1300 állami tisztviselő, 357 önkormányzati és több mint 50 kamarai szakember számára tartották képzést az átállás érdekében.

– Alaptételként kezeljük, hogy a kormányhivatal szakmai alapokon nyugvó, szakmai feladatokat végrehajtó szerv, amely a kormány társadalompolitikáját juttatja érvényre és a hatósági munkát végzi – húzta alá Takács Árpád. A kormánymegbízott kiemelte, ehhez a hivatalnak rendelkeznie kell egy széleskörű társadalmi bázissal, amely négy pilléren nyugszik. Ezek első eleme az egységes, világos, koncentrált, fegyelmezett, professzionális közigazgatás, illetve tisztviselői kar.

– Jó területi közigazgatás nincs jó önkormányzati igazgatás nélkül – fűzte tovább a gondolatot. – Ezért szorosabb együttműködést alakítottunk ki az önkormányzatokkal. A Békés megye népesség-megtartó erejének növelés érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk a Szent István Egyetemmel, a Gál Ferenc Főiskolával és a Kodolányi János Főiskolával. Ezen felül negyedik pillérként szakmai partnerségben dolgozunk az agrárkamarával, a vadászkamarával, a kereskedelmi és iparkamarával, a mérnökkamarával és az építészkamarával, valamint bővítettük a kapcsolattartást a MAGOSZ-szal.

Tavaly a megyei kormányhivatal és a járási hivatalok szervezeti egységeinél több mint 1 millió 200 ezer ügyfél fordult meg, munkatársaik pedig csaknem 900 ezer ügyintézést bonyolítottak le. Valószínűleg egyébként a tavalyi volt a „plafon”, hiszen idén, az első félévében érezhető egy 10 százalékos csökkenés. Ez kormányzati, miniszterelnökségi cél is, aminek érdekében felülvizsgálják a hatásköröket, vizsgálják, hogy mely eljárások elhagyhatók az állampolgárok mindennapjainak megkönnyítése érdekében.

Takács Árpád kitért arra, hogy egyre kevesebb Békés megyében az álláskereső. Míg 2011-ben 30 ezren voltak munka nélkül, napjainkban ez a szám 10 ezer körül mozog. A tavalyi évhez képest kétezerrel csökkent az álláskeresők száma. 2017-ben 112 képzési programba összesen 2450 álláskeresőt vontak be.

Fotó: Lehoczky Péter

Az elmúlt évben 1,2 milliárd forintból megújult a kormányhivatal 12 épülete. Emellett hazai forrásokból jelenleg is zajlik a Szarvasi Járási Hivatal teljes körű felújítása és az orosházi földhivatal energetikai korszerűsítése. Füzesgyarmaton megnyitották a tizennegyedik kormányablakot Békés megyében. Hét kormányablakban NAV munkaállomás is megkezdte a működését.

Mezőhegyesen is lesz kormányablak a jövőben

A jövőbeni célokkal kapcsolatban Takács Árpád hangsúlyozta, a közigazgatásnak fegyelmezett rendszerként kell működnie és biztonságot kell sugároznia az emberek irányába. Mind a természetes, mind a jogi személyek esetében bővíteni szeretnék az elektronikus ügyintézés lehetőségét. Várhatóan már idén megnyílik Békéscsabán, a vasútállomáson a MÁV-kormányablak és jövő év elején átadhatják a mezőhegyesi kormányablakot is, ami integrált agrárigazgatási és hatósági központként is működik majd. A szakképzési munkacsoport azon dolgozik, hogy feltárják milyen hiányszakmák képzéseire van szükség a megyében, és munkacsoportot tevékenykedik a munkahelyek biztonsága érdekében is. Ősszel megkezdődik a Közös érték az egészség című, valamennyi Békés megyei települést érintő egészségügyi program. Folytatják a kiemelt beruházások koordinációját. A kormánymegbízott ennek kapcsán úgy vélekedett, legutóbb a dualizmus korábban voltak ilyen mértékű fejlesztések Békés megyében. A sajtótájékoztatót követően állították üzembe az elsősorban a kis településeken élők ügyintézését segítő kormányablak buszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában