könyvbemutató

2018.07.03. 14:36

Rímbe szedte megyeszékhelyünk történetét

Dr. Bagdi László tollából született meg a Csaba legendája című kötet, melyet kedden délelőtt mutattak be az eredetileg szárazmalomként szolgált Molnár-házban. A szerző – aki hivatását tekintve ügyvéd – négy soros, páros rímbe szedett versben fogalmazta meg a város históriájának mintegy 300 évét, érintve a török hódoltságot és az Ábrahámffyak történetét is.

Balázs Anett

A magát lokálpatriótának valló költőnek Békéscsaba és a verselés a szenvedélye. Több kötete is megjelent már, ám legújabb szerzeményére a legbüszkébb, amely több éves forráskutatás és számos jegyzetelés eredménye.

– Hiteles történelmi adatokra támaszkodva írtam meg a kötetet. A történet szerkezetét tekintve úgy néz ki, hogy Békéscsabának első, máig köztiszteletben álló polgármestere, Bertóti dr. Berthóty István munkája után benn marad a városházán, ahol, mikor egy csillag kigyúl, elbóbiskol és megálmodja a város történetét, majd ekkor átadja számomra a szót. Az invokációt követően a kezdetektől egészen 1718-ig nyolc fejezeten át tart a história – fejtette ki Bagdi László.

A szerző elsősorban Haán Lajos írásaiból merített alapot, amely mellett számos könyvtári irodalmat is feldolgozott. Sok esetben úton vagy éppen útfélen szállta meg az ihlet, így az éppen nála lévő iratokra jegyzetelte le a strófákat.

Fotó: L. P.

Bagdi László elárulta, a Csaba legendájából egy mese változat is készülőben van, hogy a gyerekek is könnyebben megismerjék a város történetét.

A kötet a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör kiadásában jelent meg. Ahogyan Mácsai Sándor a kör elnöke mondta, két fő feladatuk van. Az egyik az értékmentés, úgy mint a 200 éve épült Molnár-ház épületének megőrzése. A másik vonal az értékteremtés, melynek egyik legjobb példája a Csaba legendája című alkotás, melynek megzenésített változata a hétvégi fesztiválon csendül fel majd első ízben a nagyközönség előtt.

– A versekhez Dinnyés József daltulajdonos, a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetettje írt zenét, aki mintegy 30 zsoltárból és egyházi énekekből válogatta a dallamokat, melyeket kobozon játszott fel. A mű 15 perces változatát a Jókai színház művészei, Bartus Gyula, Dinnyés József, Tomanek Gábor és Nagy Erika mellett Vesztergám Miklós tárogatóművész adja majd elő zenével kísérve a hétvégén, a Harruckern történelmi emlékút utolsó állomásán, a Szlovák Tájházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában