fejlesztés

2018.07.26. 13:51

Megújult, modernizált egészségházat adtak át Lőkösházán

Egészségházuk energetikai korszerűsítését ünnepelték csütörtökön a lőkösháziak. A felújítás a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül valósulhatott meg. A fejlesztések célja az élhető és modern település kialakítása.

Vásári Erzsébet

A beruházás a magyar kormány 34.500.000 forint vissza nem térítendő Európai Uniós forrásából, az önkormányzat önerejéből (amiből a tetőszerkezet újult meg) és az intézményben működő Pharma Patika Bt. közel 2 millió forintos támogatásából valósulhatott meg. Így összesen 43 millió forintból napelemeket telepítettek, nyílászáróit korszerűsítették, mozgáskorlátozotti illemhelyet létesítettek és a fűtésrendszer modernizálására négy kondenzációs kazánt építettek be. A kivitelezési munkálatokat a békéscsabai székhelyű Galéria Invest Kft. végezte el.

Szűcsné Gergely Györgyi, a település polgármestere megnyitó beszédében elmondta, hogy Lőkösházán ez már a második megvalósult TOP-os beruházás, a három beadott és elfogadott pályázatból. Fő csapásirányuk a közintézmények felújítása volt, ezért először a községi óvodának, bölcsődének és azok konyhájának, most az Egészségháznak, a közeljövőben pedig a községháza épületének korszerűsítését végzik el. Tervezik még továbbá az orvosi rendelő villamoshálózatának teljes modernizálását és az egész szolgáltató rész klimatizálását is.

Fotó: Imre György

A jelenlegi helyszínről elmondta, hogy egy 41 évvel ezelőtt épített intézményről van szó, ami több funkciót lát el. Van benne egy egészségügyi centrum, amiben fogorvosi, háziorvosi és védőnői szolgálat működik, amit idővel egy gyógyszertárral is kibővítettek, hogy teljes körű ellátásban részesülhessenek Lőkösháza lakói. Az eddigieken túl havonta egyszer egy gyermekorvos is ellátja a település gyermekeit, hogy a családoknak ne kelljen utazgatni emiatt. Az emeleten két szolgálati lakást alakítottak ki, az egyiket a hamarosan ide települő fiatal gyógyszerész hölgy fogja birtokba venni.

A polgármester hozzátette, hogy nagyon büszke a fejlesztéseikre, és úgy gondolja, hogy ezek a magyar kormány elképzeléseivel is összhangban vannak. Az utóbbi szerint egy modern magyar falunak ugyanolyan élhetőnek kell lennie, mint egy városnak, mert a népesség megtartó képessége csak akkor erős, ha ugyanazt tudják nyújtani a lakosságnak. Elmondása szerint 2010-ben, amikor átvette a község irányítását, akkor képviselőtársaival erre tettek hitet. Úgy érzi, hogy azokat a vállalásokat, amiket a lakosságnak tettek akkoriban meg tudták és meg tudják valósítani. Végül köszönetét nyilvánította a lakóknak és az intézmény dolgozóinak is türelmükért, mert a munkálatok a folyamatosan zajló ellátás mellett történtek.

Dr. Kása Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztály vezetője beszédében elmondta, hogy a beruházással egy modern egészségházban, modern egészségügyi szolgáltatás jöhet létre, mert a benne működő ellátások ezután valóban egy 21. századi elvárásoknak is megfelelő épületben működhetnek. A község lakói számára nagy változás lehet ez, hiszen európai körülmények várják őket az intézményben. Mindez a dolgozók számára is jobb munkakörülményeket teljesít.

Hozzátette, hogy a kormányhivatal az elmúlt két évben egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a törvényes feladatellátás mellett egy társadalomszervező szerepet is betöltsön. A települések önkormányzataival ezért olyan kapcsolat kialakítására törekszik, hogy azok nem csak felügyeleti szervként tekintsenek a hivatalra, hanem együtt működő partnerként is. Ennek mentén minden irányzattal a helyi közösségeket próbálják segíteni, aminek egyik színtere lesz majd a „Közös érték az egészség” program, amelyet a népegészségügyi főosztályuk koordinál majd. Keretében Békés megye kedvezőtlen egészségügyi jellemzőinek helyzetét javítják majd szűrőprogramokkal és egészségnevelési feladatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában