szarvas - galériával

2018.07.21. 21:02

Kettős jubileummal emlékeztek a város történelmére

Kettős ünnepet tartottak szombaton a Körös menti településen. Szarvas újratelepítésének 296., valamint várossá válásának 52. évfordulójára emlékeztek a hétvégén.

B.A.

Az ünnepi program a Zenepavilonnál kezdődött, ahol a városvezetők és az összegyűltek megkoszorúzták Báró Harruckern János György szobrát. Ezt követően a helyi fúvószenekar felvezetésével az emlékezők átsétáltak az Evangélikus Ótemplomba, ahol Lázár Zsolt evangélikus esperes hálaadó istentisztelet tartott.

Az eseményen többek között ott volt Igor Furdík, szlovák főkonzul, dr. Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Zalai Mihály a Békés Megyei Közgyűlés elnöke is.

Medvegy Pálné Klimaj Zsuzsanna a kettős jubileumi ünnepségen vehette át díszpolgári kitüntetését az Evangélikus Ótemplomban /Fotó: Imre György/

Az ünnepsége elhangzott, a település újkori történelme 1722-től számítható, amikor báró Harruckern János György, főként felvidéki vármegyékből, szlovák jobbágy családokkal újra benépesítette a települést, ahol azóta is ápolják a szlovák gyökereket, mind a nyelv átörökítésében, mind a kultúra átadásában.

Frankó Anna, Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, szlovák és magyar nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

– Megtisztelő számomra, hogy ezen a kettős jubileumon ilyen nagy számmal jelentek meg. Örömmel tölt el, hogy ez az ünnepség ezen a gyönyörű helyen, Tessedik templomában zajlik, mely hű és hiteles tanúja városunk történelmének. Emlékezzünk a múltunkra, a városalapítókra, akik a legrosszabb időkben is kitartottak, otthont és családot alapítottak, akik iskolát és templomot építettek bízva a jövőben. Hiszem, hogy ugyanúgy mint mi, akik büszkék vagyunk elődeink tetteire és múltjára, az utánunk lévők is ugyanúgy fognak büszkélkedni velünk – hangsúlyozta Frankó Anna.

 

A folytatásban Babák Mihály Szarvas polgármestere öntötte szavakba gondolatait. A város első embere a közel háromszáz éves múlt küzdelmeinek és eredményeinek felsorakoztatása mellett a jelenlegi sikerekre és kihívásokra is felhívta a figyelmet. Elmondta, a települést 34 tót család akkor építette újra, amikor a török hódoltság elpusztította a vidéket.

– Ez a közösség büszke lehet, hisz gyönyörű helyet választottak elődeink, akik házat, otthont építettek nekünk, békességet és jövőt teremtettek. És önök kedves szarvasiak nem kótyavetyélték el ezt az örökséget. És sose felejtsük el, milyen gazdag hagyatékot kaptunk, többek között városunk egyik legnagyobb lelkészétől, Tessedik Sámueltől – mondta a polgármester.

Ezt követően Babák Mihály, dr. Melis János címzetes főjegyző, illetve Lázár Zsolt esperes, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője az önkormányzat által adományozott kitüntetéseket adták át. Negyvenkét elismerés talált gazdára. A legrangosabb érdemet, Szarvas Város Díszpolgára címet ez évben, Medvegy Pálné Klimaj Zsuzsanna pedagógus, nyugalmazott igazgató vehette át.

A délután a Letelepedési Emlékműnél folytatódott, végül a Templom téren egy pohárköszöntő keretében köszöntötték a kitünteteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában