Csaba 300

2018.07.06. 13:52

Képregényeken keresztül mutatják be Békéscsaba újjátelepítését

A Csaba 300 projekt keretében minden békéscsabai háztartásba eljuttatnak egy Csaba 300 kiadványt, ami Csabáról szól és ami a csabaiaknak készült – jelentették be péntek délelőtt a főtéren, a hétvégi ünnepség alkalmából felállított podsztyenkás ház előtt tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

A Csaba 300 projektet vezető Kiszely András, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének elnöke elmondta, hogy a projekt idén év elején indult helyi és környékbeli szlovák fiatalok kezdeményezésére. Kiemelte: igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a 300 éve érkezett szlovákok a magyarokkal és más nemzetiségekkel együtt építették fel a várost, és mindent meg kell tenni most is a jövőbeli fejlődéséért.

A projekt részeként kiadtak egy Csaba 300 kiadványt, képregényeken keresztül bemutatva Békéscsaba 300 évvel ezelőtti újjátelepítését, az elmúlt 300 év fő eseményeit, illetve azt, hogy az ősök milyen kulturális és egyéb értékeket halmoztak fel a következő nemzedékeknek. Érdekesség, hogy a kötet nemcsak magyar és szlovák nyelvű, hanem a tudnivalókat csabai szlovák nyelvjárással is leírták. Kiszely András hozzáfűzte: a Csaba 300 projekt keretében több rendezvényt valósítottak meg.

Lászik Mihály, Kiszely András és Kutyej Pál Gábor a sajtótájékoztatón.

Kitért arra is, hogy a Csaba 300 projekt nem fejeződne be év végével. Annak részeként – valamilyen szervezeti formában – maradásra bírnák a helyi fiatalokat és a visszatérésre ösztönöznék az elszármazottakat. Egy interaktív kiállítást, installációt is alkottak, azt elvinnék helyi iskolákba, erősítve a lokálpatriotizmust.

A sajtótájékoztatón Lászik Mihály, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke azt mondta: nem volt még olyan nagyszabású ünnepség Békéscsabán, mint amilyen a mostani hétvégén lesz a 300. évforduló kapcsán, úgy véli, hogy a jeles eseményhez valóban méltó lesz a rendezvény.

Fotók: Lehoczky Péter

Kutyej Pál Gábor, a helyi evangélikus egyházközség igazgató lelkésze elmondta: 300 éve alapították az evangélikus gyülekezetet is a településen, tehát kettős évfordulót ünnepelnek. Szólt arról, hogy hamarosan véget ér a nagytemplom felújítása, felszentelik, és Lászik Mihály felvetésére elmondta: várhatóan a szlovák énekeskönyvből, a Tranosciusból is elhangzanak majd énekek. Kiemelte: a Csaba 300 projekt keretében a fiatalok lokálpatriótaként önzetlenül, önkéntesen teszik a dolgukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában