permetezés

2018.07.24. 14:28

Folytatódik a szúnyogok elleni harc Békés megyében is

A szakemberek a héten 144 településen és öt budapesti kerületben permetezik a szúnyogokat. A múlt heti viharos időjárás miatt körülbelül nyolcezer hektáron nem lehetett elvégezni a szükséges beavatkozásokat, az elmaradt munkálatokat ezen a héten pótolják. Az áthúzódóakkal együtt a héten több mint hatvankétezer hektáron igyekeznek csökkenteni a szúnyogok számát.

A múlt héten Budapest mellett Baranya, Tolna, Zala, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében gyérítették a vérszívókat. Dunaújváros és Szekszárd környékén, valamint Székesfehérváron és Budapesten a tervezett munkák egy része elmaradt, ezeket a kezeléseket a napokban végzik el – írja a katasztrófavédelem.

A pótlásokon kívül a héten Békés és Csongrád megyében teljeskörű, légi és földi védekezésre kerül sor. Sopron térségében légi, míg Gyöngyösön földi kezeléseket terveznek, a Balaton parti településeken pedig a hét első felében kerül sor a földi kezelésekre.

A szúnyoggyérítést a megyei kormányhivatalok engedélyezik és minden egyes kezelés előtt értesítést kapnak a méhészek a permetezés pontos időpontjáról a jegyzőkön keresztül. Mivel a szúnyoggyérítés a települések belterületeit és az üdülőövezeteket érinti, csekély a ténylegesen érintett méhészek száma. A földi kémiai beavatkozásokat napnyugta után végzik, amikor a méhek már nem aktívak.

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés három hónapja zajlik, ami eddig 956 települést érintett, összesen 480 ezer hektáron permeteztek a szakemberek.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában