díjak

2018.07.13. 17:19

Elismeréseket adtak át a Bíróságok Napja keretében Gyulán

Átadták az Országos Bírói Tanács által adományozott elismeréseket a Bíróságok Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében péntek délelőtt a Gyulai Törvényszéken.

N.-L. V.

A rendezvényen Kapossyné dr. Czene Magdolna kollégiumvezető a Juhász Andor-díj arany fokozatát, valamint a 45 éves bírósági szolgálata alkalmából a Bírósági Szolgálatért Oklevelet és az Országos Bírósági Hivatal elnökének elismerését vehette át. A kiváló bírói munka elismeréseként az Országos Bírói Tanács döntése alapján dr. Tatai Mónika törvényszéki bíró „címzetes táblabíró” címet, valamint dr. Magyar Gyöngyvér járásbírósági bíró „címzetes törvényszéki bíró” címet érdemelte ki.

Kapossyné dr. Czene Magdolna több elismerést is átvehetett. Fotó: Lehoczky Péter

A rendezvényen elhangzott, 2001 óta minden év július 15-én ünneplik a Bíróságok Napját, mivel ezen a napon hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. cikket. Ez a jogszabály a magyar igazságszolgáltatás egyik meghatározó állomása volt, ugyanis szétválasztotta a közigazgatást és az igazságszolgáltatást.

Az ünnepségen dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy példaértékű a Gyulai Törvényszék bíráinak és igazságügyi alkalmazottjainak hivatásszeretete. Ez az elkötelezettség az, ami a törvényszéket előre viszi. Ugyanis a kellő szakmai alázattal végzett szolgálat fonódik össze az egymást követő bírógenerációk tevékenységében. Ezek az építőkövek biztosítják a Békés megyei és ezen keresztül az egész magyar igazságszolgáltatás stabilitását, hatékonyságát.

„A Gyulai Törvényszék legfontosabb küldetése, hogy biztosítsa Békés megye lakossága számára a pártatlan, szakszerű és időszerű igazságszolgáltatást” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, a Bíróságok Napja alkalmat biztosít az igazságszolgáltatásban dolgozóknak, hogy közösen éljék meg az elért eredményeket, kifejezzék tiszteletüket egymás iránt, valamint kifejezzék a közösséghez való tartozásukat.

Az ünnepség fényét színvonalas hegedű- és fuvolaművészek előadása is emelte, valamint dr. Wlassits Gábor nyugalmazott törvényszéki tanácselnök Gálbory Józsefnek, a törvényszék egykori elnökének 1909-ben elmondott székfoglaló beszédét ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában