gyula

2018.07.12. 13:52

Egy régi trafó miatt irtották ki a fákat

Évtizedek óta vet fel kérdéseket egy transzformátor működése Gyulán, a Pósteleki utcában. A lakók szerint az eszköz folyamatosan zúg, gyakran izzik, többször ki is gyulladt, legutóbb pedig a helyiek véleménye alapján barbár módon fákat vágtak ki a trafó működésére hivatkozva. A szolgáltatónál úgy fogalmaztak, a biztonság és a zavartalan villamosenergia-ellátás indokolta a munkálatokat.

Papp Gábor

Harmincéves fákat vágtak ki, amelyekkel kapcsolatban szakvélemény is alátámasztotta, hogy mennyire hasznosak – nyilatkozta lapunknak Bíró István, aki három évtizede a növényeket ültette. Mint mondta, a fák ­leszűrték az elektromos szmogot, tisztították a levegőt, és egyáltalán nem mellékesen kellemes környezetet teremtettek a lakók számára.

Kónya István alpolgármester és a berendezés közelében lakó Bíró István a helyszínen egyeztetett a fejleményekről /Fotók: Kiss Zoltán/

– Szerintünk nincs logikus­ magyarázata annak, ami történt. Az indoklás szerint a transzformátor kétméteres környezetében nem lehet fa, ehhez képest most is van. Így ez az indoklás a meglátásunk szerint nem állja meg a helyét – ecsetelte. Hozzátette, korábban kétévente visszavágták a fákat.

– Ami viszont nemrég ­történt, az teljesen érthetetlen: gyakorlatilag tövestől vágták ki a fákat. Csak a nagy pusztaság maradt – mondta a férfi. – Itt egy kis park terült el szalonnasütővel. Ezt most tönkretették, pedig a fák abszolút nem zavarták a trafó működését.

Szólt arról, hogy szerintük a transzformátor egyébként is szabálytalan helyen van. A lakásoktól mintegy 15 méterre található, miközben a távolságnak 150-200 méternek kellene lennie, ami egyéb egészségügyi kérdéseket is felvet. A közeli lépcsőházakba kéthetente jár elektronikai szerelő, valamilyen beren­dezéssel ugyanis ilyen időközönként probléma merül fel. Az új eszközök közül is több fél év után tönkre megy. A ­lakók elmondták, hogy a trafó­ folyamatosan zúg, előfordul, hogy beizzik, többször ki is gyulladt. Az utóbbi időben is volt áramkimaradás a környéken. Az ott élők számos alkalommal adtak be petíciót­ a szolgáltatóhoz, de nem jártak­ eredménnyel. Bíró ­István kitért arra is, előfordult, hogy egy kisgyereket szedett le a transzformátor közeléből.

Aznap, amikor a fákat kivágták Kónya István alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője levélben kereste meg a szolgál­tatót.

– Még nem kaptam választ, és nagyon nem tartanám szerencsésnek, ha a szolgáltató elbagatellizálná a kérdést. Természetesen a biztonság mindenek felett áll, de ami történt, azt erős túlzásnak érzem – hangsúlyozta, majd hozzátette, közel egy hónap után sem kapott választ a kérdéseire, felvetéseire. Leszögezte, miután a transzformátor közterületen található, ami önkormányzati tulajdon, azon bármilyen tevékenységet csak a városhoz eljuttatott kérelem pozitív elbírálását követően lehetett volna végezni. Az önkormányzathoz azonban ilyen jellegű megkeresés nem érkezett.

Kónya István rávilágított, korábban többször – ő maga először 2007-ben – kezdeményezték, hogy a lakótelep építésekor használt, majd ott véglegesen létesített transzformátort helyezze át a szolgáltató egy jelenleg üresen álló, parkosított telekre. A válaszban jelezték, hogy a szolgáltató anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé.

 

Műszaki ok nincs az átépítésre

Az NKM Áramszolgáltató Zrt. kommunikációs osztálya hangsúlyozta, a hálózat üzembiztonságát szolgáló gallyazás minden évben visszatérő kérdéseket vet fel a szolgáltató és a lakosság között a társaság szolgáltatási területén. Az elmúlt időszakban számos vihar sújtotta térségünket. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamos hálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. A Pósteleki úti transzformátorállomáson az elmúlt években három jelentős üzemzavar volt a biztonsági övezeten kívüli farádőlés miatt.

– Az élet- és vagyonvédelmet szem előtt tartva azokon a helyeken, ahol az elektromos vezetékek biztonsági övezetébe benőtt fák a zavartalan villamosenergia-ellátást veszélyeztetik, a szerződött gallyazópartnerünk végzi a szükséges és szakszerű beavatkozásokat – fogalmaztak. Hozzátették: – Gyulán, a Pósteleki úti transzformátorállomás közelében álló fák az üzembiztonságot veszélyeztették és balesetveszélyesek voltak. Az adott transzformátorállomás állapota megfelelő, annak átépítését műszaki ok nem indokolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában