Körösladány/Mezőberény

2018.07.23. 17:22

A jövő érdekében építenek lakásokat

A legtöbb megyei településen a meglévő önkormányzati bérlakásállománnyal igyekeznek jól sáfárkodni, néhány helyen azonban új ingatlanokat is építenek. A beruházások elsődleges célja a fiatalok boldogulásának, helyben maradásának támogatása.

Papp Gábor

Körösladányban a közelmúltban készült el egy kétlakásos fecskeház, és az észak-békési városban már dolgoznak egy újabb négylakásos ingatlan kialakításán.

– Az ezredforduló környékén a fecskelakás program részeként hat bérlakást épített az önkormányzat – idézte fel az előzményeket kérdésünkre Kardos Károly polgármester. – Az igények természetesen mindig nagyobbak voltak az ingatlanok iránt, mint amit teljesíteni tudtunk, ezért az értékteremtő Startmunka program elindulásakor döntöttünk úgy, hogy belevágunk egy újabb beruházásba. A szakminisztériumnak köszönhetően az építőanyag költségeinek jelentős részét a programon belül beszerezhettük, beszerezhetjük, a további szükséges forrásokat pedig önerőből finanszírozzuk. A szakemberek egy részét, például a segédmunkásokat is a program részeként foglalkoztatjuk, így nagyban hozzájárulnak a házak létrejöttéhez.

Körösladányban nemrég készült el egy fecskeház és jelenleg is dolgoznak egy újabb négylakásos ingatlan kialakításán /Fotó: Imre György/

– A fejlesztések legfőbb célja természetesen a fiatalok helyben maradásának elősegítése – hangsúlyozta a településvezető. – Ezenfelül letelepedési, illetve az első lakás vásárlásához nyújtott támogatással is igyekszünk ehhez hozzájárulni.

A fecskeházakban egyébként öt évig lakhattak a fiatalok, ám a legtöbben nem is töltötték ki ezt az időt. A kedvező feltételek miatt lehetőségük volt takarékoskodni, így vagy saját házat vásároltak, vagy építkezésbe fogtak. A fecskeházak ­kötelező működtetési ideje letelt, így most már az érintett generáció tagjai számára nincs megkötés, hogy mennyi ideig élhetnek az érintett önkormányzati ingatlanokban, és a tapasztalatok továbbra is kedvezőek. A képviselő-testület pedig már előre kijelöli, még mielőtt az aktuális lakók kiköltöznének, hogy ki lesz a következő bérlő. Így nincsenek üresjáratok, a lakásokat folyamatosan használják.

Mezőberényben két lakásépítési projekten is dolgoznak.

– A fejlesztések megvalósítását több tényező is indokolja – nyilatkozta lapunknak ­Siklósi István polgármester. – Egy pályázat kapcsán felmérést végeztünk a fiatalok körében, és némi meglepetésünkre a nemzedék tagjai nem a munkahelyeket, hanem a lakhatás kérdését jelölték meg, mint a helyben maradás legfontosabb tényezőjét. A városban sok a régi, idős épület. A településközpontban, a Békési út 12. szám alatt már évtizedek óta üresen állt egy régi polgár-parasztház, aminek patinája alaposan megkopott.

Az önkormányzat megvásárolta az ingatlant, és mivel a szakértők nem javasolták a felújítását, lebontották. A helyén tízlakásos és négygarázsos ingatlant építtet a város 171 millió forintos saját forrásból. A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében már kiválasztották. Jövő év augusztus végéig kell elkészülnie a fejlesztésnek. Ezeket a lakásokat az önkormányzat értékesíteni kívánja. Az ingatlan udvarán további 8–10 garázs megépítését is tervezik.

– Nem az az elsődleges célunk, hogy profitot termeljünk, hanem, hogy a fiatalok lakáshoz jutását segítsük. Financiálisan­ elegendőnek tartjuk, ha a befektetett forrásaink megtérülnek – fogalmazott a polgármester.

Sokak lakhatását segítenék

Mezőberényben újabb önkormányzati bérlakások építésének előkészítése is zajlik, hiszen a jelenleg meglévő 147 bérlakásra 160 igénylő pályázik.

– Minél több ember lakhatását szeretnénk megoldani, és a város, illetve az itt működő cégek szakembereinek lakhatásáról is gondoskodni szeretnénk – fogalmazott Siklósi István. A mezőberényi polgármester elmondta, a Tesco mögötti részen, a Békési út 12. szám alatti ingatlan szomszédságában tervezik húsz önkormányzati bérlakás megépítését, ami két megközelítőleg azonos tömbből áll majd. A Mikszáth Kálmán utcai beruházás előkészítése is zajlik. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor év végéig lezárulhat a beruházás ­közbeszerzési eljárása, és ezt követően kezdődhet majd meg az építkezés.

A településen egyébként az önkormányzatnál nem tudnak arról, hogy újabb lakásokat szeretne építeni bárki is. Az Esély Otthon pályázati program keretében folyamatban van 16 már meglévő bérlakás felújítása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában