jótékonyság

2018.07.13. 19:53

A cukorbeteg gyerekeket támogatják a fogvatartottak rajzaival

Rácsokon belül, szabadon címmel rendeztek rendhagyó kiállítást és aukciót pénteken a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont kertjében. A tárlat anyagát a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai készítették egy pályázati forrásból támogatott jóvátételi programon keresztül. A nap során befolyt adományokat a Diaboló Alapítvány a cukorbeteg gyermekek számára ajánlotta fel az intézet.

Nagy-Laczkó Viktória

Az intézet fogvatartottjai csaknem egy éve rajzolnak, festenek, készülnek a jótékonyság jegyében megszervezett, a cukorbeteg gyermek és családjaik megsegítésére szervezett rendezvényre. Az egynapos, szabadtéri kiállítás formájában megtekinthető grafikák eladásából származó összegből a frissen diagnosztizált cukorbetegek számára úgynevezett Pikk-Pakk csomagot vásárol az alapítvány, melyben mérleg, számológép, hűtőtáska, készenléti csomag található.

Az előítéletek megváltoztatása érdekében néhány fogvatartott is részt vett az eseményen. Fotó: Kiss Zoltán

– Évek óta nő hazánkban a cukorbeteg gyermekek száma. A gyakoriság mellett sajnos az is megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb életkorban, 8 év alatt betegszenek meg a fiatalok. Az első csepp inzulinnal egy új élet is kezdődik a gyerekek és családjaik számára, amely a lelki terhek mellett jelentős anyagi kiadást is jelent. A kórházból kikerülve, az azonnal jelentkező anyagi terheken szeretnénk könnyíteni a családi csomaggal – mondta a kiállításmegnyitó előtt Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló alapítvány kuratóriumi elnöke.

A rendezvény vendége volt a város polgármestere, dr. Görgényi Ernő is, aki többek között a városban működő civil szervezeteket méltatta, köztük a Diabolót is. „A mai esemény azt is reprezentálja, hogy Gyulán igazán jól érzik magukat a civil szervezetek. Rengeteg egyesület, alapítvány működik városunkban, és hétről hétre tapasztalhatjuk a sikeres programjaikat” – fogalmazott.

– A civil kezdeményezések igazán fontos célokat képviselnek, valóban nemes ügyek köré szerveződnek, ezért széles körű támogatottságot élveznek. Ezek között a legsikeresebb és -eredményesebb, és talán az egyik legfigyelemreméltóbb ügyet képviselő szervezet a Diaboló alapítvány – fogalmazott a városvezető.

A cukorbetegeket segítő alapítvány munkáját sokan támogatták az évek során, most a büntetés-végrehajtási intézet állt a fontos ügy mellé. A különleges egymásra találásról és a 2014 óta működő, a közösség érdekében végzett jóvátételi programról a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka, Hafenscher Csaba Zoltán beszélt. Elmondta, nagyon sokszor találkozik munkája során azzal, hogy a civil társadalom megbélyegzi a fogvatartottakat. „A mai rendezvény célja, hogy a társadalom felé valamilyen módon meg tudjuk mutatni, hogy számos olyan fogvatartott van az intézetünk falain belül, aki lényegében már a bekerüléskor messze megbánta azt, amit tett” – fogalmazott.

A parancsnok hangsúlyozta továbbá, hogy jelenleg körülbelül 18 ezer fogvatartott van a magyar börtönökben, akik – néhány kivétellel – szabadulni fognak. „Rengeteg olyan személyt ismerek, akik már most tudja, hogy szeretne majd beilleszkedni, és velünk együtt élni. Ezt azonban nehéz megtenni úgy, ha valakiről eleve elutasítóan beszélnek” – világított rá.

Végül egy fogvatartott, Zoltán is felszólalt, aki elmondta, örömmel készítette el a képeket, mert alkotás közben azokra a családokra gondolt, akik számára segítséget nyújt a munkájával.

Több kísérőprogrammal készültek

Az aukcióval egybekötött kiállítást jó néhány program kísérte. A szervezők közös színpadi produkcióval készültek, sőt, az egyik, nemrégiben szabadult alkotó is csatlakozott az eseményhez, aki érdekfeszítő tárlatvezetést tartott. A helyszínen továbbá egész nap lehetőség nyílt vércukormérésre és életmód-tanácsadásra dr. H.Nagy Katalin gyermekdiabetológus által. A gyerekeket többek között bohóc szórakoztatta, de a hennafestést és a csillámtetkót is kipróbálhatták a fiatalok. Igazi különlegessége volt a rendezvénynek a fogvatartottak és a cukorbetegek közös alkotása, mely során a résztvevők nagyméretű vásznakra festették meg a nap hangulatát. Az így elkészült munkákat szintén elárverezték a rendezvényen, mely végén Csordás Ákos adott koncertet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában