elismerés

2018.06.12. 17:20

Tehetségbarát Önkormányzat címet kapott Gyula

Tehetségbarát Önkormányzat címmel tüntette ki a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma a gyulai önkormányzatot. A fürdővárosban kiemelt figyelmet fordítanak a talentumok támogatására és elismerésére. A szaktárca nagyra értékelte, hogy a tehetséggondozást rendszerszerűen működtetik Gyulán.

Papp Gábor

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokat a településeket ismeri el a címmel, amelyek jó példával járnak elöl a tehetséggondozás terén, és a kötelező feladataikon túl is hoznak intézkedéseket, vezetnek be programokat a tehetséges fiatalok támogatására – nyilatkozta a kitüntetéssel kapcsolatban lapunknak dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, a talentumok támogatását rendszerszerűen működtetik.

– Igyekszünk elismeréseket adni a konkrét sikerek kapcsán a tanulóknak – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

Kedden délután a kiváló diákokat, a tanulmányi versenyeken legjobb eredményeket elért tanulókat és felkészítő tanáraikat köszöntötték a városháza dísztermében könyvjutalommal és oklevéllel. Szerdán pedig a kiváló sportolókat jutalmazzák.

Szegedi Réka Pannát két alkalommal is köszöntötte dr. Görgényi Ernő a kiváló diákok ünnepségén. A gyulai Primissima-díjat is a tanuló érdemelte ki. /Fotók: Imre György/

A polgármester kitért arra, hogy két ösztöndíj is segíti a fiatalokat a városban. A Bursa Hungarica a felsőoktatásban tanuló, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok számára nyújt támogatást, míg a Bay Zoltán Ösztöndíjat kifejezetten tehetséggondozási céllal hívták életre néhány éve. A kezdeményezés keretében a legjobb középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákok kapnak támogatást.

A minisztérium nagyra értékelte, hogy az önkormányzat biztosítja és finanszírozza a nagy hagyományokkal bíró Erkel Diákünnepeket, mint tehetségkutató esemény működését és fennmaradását.

Bár az iskolák fenntartása már nem az önkormányzatok hatásköre, a város kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények felújítására.

– Az önkormányzatnak, mint a helyi közösség letéteményesének fontos feladata, hogy az állammal együttműködve segítse a pedagógiai munka kiteljesedését, amibe az oktatási valamennyi szegmense, így a tehetséggondozás is beletartozik – hangsúlyozta kérdésünkre dr. Görgényi Ernő. – Ennek egyik eszköze az infrastrukturális fejlesztések megvalósítása. Célunk, hogy korszerű intézményekben tanuljanak a diákok és dolgozzanak a pedagógusok. Ezért az óvodáinkat és az iskoláinkat programszerűen újítjuk fel. Idén a Gyulai Tankerületi Központtal együttműködésben elnyert pályázati forrásoknak köszönhetően a helyi állami általános iskolákban valósulnak meg rekonstrukciós munkálatok. A Dürer Albert általános iskolában kívül-belül komoly felújítási munkák lesznek, amihez az önkormányzat önerőt is biztosít. Az Implom iskola, az 5. számú általános iskola és Bay Zoltán tagintézmény is részesül a fejlesztésekből. Minden intézményben nyelvi labort alakítanak ki, de a Lila iskolában például természettudomány labor, az Implom iskolában tornaszoba is szolgálja majd az intézményekbe járó valamennyi fiatalt.

Visszatérve a tehetséggondozás témakörére a polgármester kifejtette, bíznak abban, hogy a támogatási rendszer, a kimagasló teljesítmények elismerése további tanulásra, alkotásra inspirálja a fiatalokat.

– A talentumok kiteljesedése az egész társadalmat szolgálja – húzta alá. – Azzal, hogy a város számon tartja a diákok kiváló eredményeit, reményeink szerint a településhez való kötődésük is erősödik, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a továbbtanulás után visszatérjenek Gyulára.

 

Újraindítják az Erkel-ösztöndíjat

A kedd délutáni ünnepségen számos fiatal és felkészítő tanáraik részesültek elismerésben. A gyulai Primissima-díjat Szegedi Réka Panna, a Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Sz. Általános Iskola és Sportiskola Tagintézménye 8.a osztályos diákja vehette át. Polgármesteri különdíjban részesült Erdős Barbara (Göndöcs középiskola) és Somogyi Krisztián (Gyulai SzC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája).

Dr. Görgényi Ernő az eseményen bejelentette, újraindítják a városban az Erkel Ferenc-ösztöndíjat, amivel a művészeti pályára készülők, művészetoktatásban tanulók számára nyújtanak anyagi segítséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában