kenutúra

2018.06.03. 13:39

Szarvason a mocsárciprusok alatt lapátolhatunk

Mocsárciprusok alatt úsz­káló tőkésréce-csibék, vízitök, ikerdió és megannyi különleges növény- és állatfajjal ismerkedhetnek meg azok, akik részt vesznek a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület és a Körös-Maros Nemzeti Park által szervezett evezős túrán.

Balázs Anett

A kenuk és az evezők mellé a három- vagy éppen a négyórás vízi úton Tóth Tamás ökológus, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelője nyújt felejthetetlen élménybeszámolót, amelynek során nemcsak a Szarvas-békésszentandrási holtág természeti értékeit, de a kultúrtörténeti emlékekben gazdag történelmi Magyarország földrajzi középpontjában elhelyezkedő város múltját is megismerhetik a résztvevők egy jóízű lapátolás közben.

A heti rendszerességgel tervezett túrák a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkból indulnak, ahol az idén első alkalommal összegyűlt csapat a megfelelő biztonsági felkészítést követően szállhatott vízre. Ennek során egy csónakban evezhetett a Szegedről, Hévízről vagy éppen Gyomaendrődről érkező társaság, tagjaik mellé helyiek is csatlakoztak.

– Néhány héttel ezelőtt voltunk kerékpározni, most pedig az evezésnek jött el az ideje. Minden szerdán garantált programként kínáljuk az ideérkező turistáknak és a helyben lévő szarvasiaknak, vagy a hozzájuk vendégként érkezőknek ezeket a lehetőséget. Ha valaki egyedül szeretne nekivágni, vagy nem tud evezni, akkor is bátran jelentkezhet, hiszen több evezős is lesz mellette. A kerékpáros és az evezős túrák különlegessége, hogy akár egyedül vagy kisebb csapatban is lehet jelentkezni, hiszen minden esetben természetkedvelő társaságban, valamint szakavatott túravezetővel járhatják be a területet, így maradandóbb élménnyel lesz gazdagabb az itt-tartózkodás – hangsúlyozta Frankó Pál, a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület titkára, aki maga is evezőt ragadott az ez évi vezetett túra első alkalmával.

Tóth Tamás túravezető a védetté nyilvánított mocsárciprusok gyűrűjébe is elvitte a csapatot. A szerző felvételei.

Míg az egyesület a programok népszerűsítését, addig a nemzeti park azok lebonyolítását vállalta magára, élükön Tóth Tamással, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területfelügyelőjével. A Szarvasi Vízi Színháztól szerda délelőttönként induló kerékpáros túra 4 óra alatt több mint 20 látványosságot érint, melynek során a részvevők több helyszínen is megpihenve ismerkedhetnek meg Békésszentandrás és Szarvas kultúrtörténeti érdekességeivel, a környező táj természeti értékeivel, szépségeivel.

Az evezős túra során a résztvevők szakvezetéssel a holtág legtermészetközelibb, s kultúrtörténeti emlékekben gazdag két szakaszán evezhetnek.

– Minden felszerelés rendelkezésünkre áll a kerékpáros és az evezős túra biztonságos, élményszerű lebonyolítására. Kezdetben ez a túra úgy indult és fejlődött tovább, hogy itt van ez a csodálatos holtág, amit vétek lett volna nem felhasználni. Szárazföldi és vízi szakaszon is több útvonalunk van, amit rendszeresen bejárunk, alkalmazkodva a látogatók igényeihez és az időjárási feltételekhez – fogalmazott Tóth Tamás.

Kenukaland a Kákafoki-holtágon

Az evezős túra széljárástól és a karok erejétől függően 2,5-3 óra víz- és természetközeli élményt biztosít, friss levegővel és sok látnivalóval feltöltve a résztvevőket. Az idei szezon első alkalmán, a vízfolyás irányával szemben, a város felé vették az irányt a kenuk, ahol a természeti értékek mellett rengeteg kultúrtörténeti információval is bőven ellátta a csapatot Tóth Tamás túravezető.

Így lehetett az, hogy az evezők a vízben álló mocsárciprusok alatt hűsölve lavírozhattak, miközben megfigyelhették, ahogyan a parton egy tőkésréce-mama kicsinyeivel éppen a vízre szállást gyakorolja. Egy mocsári teknős is a túrázók látószögébe került, amint méltóságteljesen napozott a víz felszínén.

A két híd alatt átkelve kiderült, a mai Halászcsárda valamikor vámházként funkcionált, továbbá szó esett a még meglévő és már lerombolt Bolza-kastélyról és a család históriájáról. A túra fordulópontja a történelmi Magyarország mértani közepén álló szélmalom volt, ahol egy kisebb pihenő és lábnyújtás után újra vízre szállt a csapat, hogy a kiindulópontra visszaevezzen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában