Idősellátás

2024.06.13. 14:41

Orosházán 40 éve nyitotta meg kapuit a Platán idősek otthona

Úgy ismerik Orosházán, hogy a Teréz utcai szociális otthon. Negyven éve, amikor megnyitották, így került a köztudatba. Csütörtökön, amikor fennállásának a 40. évfordulóját ünnepelték, akkor az Orosházi Egységes Szociális Központ Platán Idősek Otthonaként köszöntötték az ott lakókat, az ott most és egykoron dolgozókat.

Csete Ilona

Hivatalos nevén Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Platán Idősek Otthona: itt ünnepeltek csütörtökön délelőtt s idézték fel, hogy 1984-ben miként vált egy munkásszálló az idősellátás évtizedeken át meghatározó centrumává. Bogárné Kiss Ildikó igazgató elmesélte: az intézmény 40 éve fogadja az oda érkezőket, biztonságot, otthont, nyugalmat, családias környezetet kínálva.

Platán idősek otthona, ünneplés, szociális intézmény
Az elmúlt 40 évet ünnepelték meg a Platán idősek otthona. Fotó: Csete Ilona

– Az elmúlt 40 év alatt sok dolog (nehézség, örömteli esemény) történt. Képesek voltunk túljutni a gondokon, bajokon, a sikerekből pedig erőt merítettünk. Sokat köszönhetünk azoknak a régi, alapító munkatársaknak, akik megtervezték, kialakították, elindították az intézményt ezen az úton. A Platán idősek otthona sikerességéhez mindenki hozzájárult, aki egykoron itt dolgozott, vagy ma is itt végzi munkáját – fogalmazott.

Sokan nem hitték, hogy 40 év múlva is működik a Platán idősek otthona

Sokan nem hitték 1984-ben, hogy még 2024-ben is betölti funkcióját ez az intézmény.
– Úgy kell tekintenünk erre az otthonra, hogy az ápolást, gondozást nyújtó idősotthont nem kötelező működtetnie a városi önkormányzatnak. Ennek ellenére a városvezetés fontosnak tartja, hogy az Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ keretein belül működhessen, hiszen óriási az érdeklődés a férőhelyek iránt 0ľ tette hozzá az intézmény vezetője, majd megköszönte a város részéről azt a támogatást, azt az ösztönzést, amivel megteremtik a lehetőséget, hogy ez az otthon az idősek szolgálatában állhat.

Az intézményben dolgozott a polgármester is

Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében nosztalgiázva elevenítette fel egykori munkahelyén szövődött szakmai barátságait, találkozott akkori és máig ott lakókkal és felidézte, milyen elkötelezettek voltak az alapítók, ahogy a ma is ott fáradhatatlanul dolgozók is alázattal végzik munkájukat. Sok családnak nyújtanak ezzel segítséget, s tudják biztonságban idős szerettüket.

Dávid Zoltán köszöntötte a Platán idősek otthonának a lakóit, a dolgozókat. A szerző felvétele

– Innen indultam, sok jót, szakmai tapasztalatot szereztem ezen a helyen. Emlékezzünk a jóra, az eltelt 40 évről mindenkinek a lelkében, szívében ott vannak az élmények. Az itt élőkről gondoskodni, segítséget nyújtani a legfontosabb feladat. 40 éve támogatja a kollektíva az itt lakókat – méltatta a szakmai munkát a városvezető. 

Antal László önkormányzati képviselő elismerő szavakkal beszélt az összetartó közösség erejéről. A születésnapon fiatalok is érkeztek az otthonba: a Harangos néptáncegyüttes is fellépett.

Emlékeiket fotókon is megidézték a Platán idősek otthonában. A szerző felvétele

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában