gerlai falunap - galériával

2018.06.30. 22:08

Lecsóval készültek a magyar huszárok

Katonai hagyományőrző fesztivállal egybekötött falunapot tartottak szombaton Gerlán. A szervezők egész napos programokkal várták az érdeklődőket, és a hagyományőrzők egy nagyszabású csatajelenetet is lejátszottak a nézőknek. De főzőverseny is volt, ahol kiderült miből főzik a legjobb lecsót.

Busi Ottó

Az immár hagyományosnak mondható és évente megrendezett gerlai falunap idén egy katonai hagyományőrző fesztivállal egészült ki. A Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Gerlai Wenckheim Társaság közreműködésével a program többféle harcászati, hadi és ezekhez kapcsolódó látványos programokkal, eseményekkel bővült.

Fotók: Imre György

A szervezők részéről Szegfű Ferencné a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ vezetője elmondta, a helyiek életében egy igen jelentős eseményről van szó, és becslése szerint a rendezvényen több száz, de akár ezer látogató is megfordulhat ilyenkor.

A leglátványosabb esemény a délutáni 1848-49-es csatajelenet volt, ahol több tucatnyi korhű ruhába öltözött magyar és osztrák fegyveres vívott meg egymással a kor szabályai szerint. Ropogtak a puskák, dörrentek az ágyúk, többen a földre hullottak, végül a maroknyi labanc kézitusában esett el, a magyar huszárok, a helyi betyárokkal megerősödve győzedelmeskedtek felettük.

 

De nemcsak a sereg, hanem a harctér mellett felállított bográcsok is megmozgatták a helyieket. Több csapat is nevezett a falunap egyik hagyományos programelemének számító főzőversenyre.

Nagy meglepetés most sem volt, idén is az nyert, aki le tudta kenyerezni a zsűrit. Na persze mellé egy jóféle lecsót is ki kellett főzniük a csapatoknak. Ezt pedig többen is bevállalták, így szabadtűzön, lehetőleg helyi alapanyagokból estek neki a kukták és segédeik a hagyományosnak mondott magyar étek elkészítésének.

Ki erre, ki arra esküdött, mindenkinek megvolt a maga módszere a nyertes lecsóra. A tavalyi első helyezett a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének gerlai, helyi szervezete szerint már a tűzrakás sem mindegy hogy miként készül. De emellett a főzésben részt vevők kézügyessége is kiemelten számít. Ők szalonnát tettek a bográcsba, megpirították, majd jött a paprika és a vöröshagyma, majd kicsit később a paradicsom. Ezeket főzték össze lecsókolbásszal, hogy a legvégén tojással egészítsék ki az étket.

Távolabbról is érkeztek a versenyre, az Orosházi Fütyülősök elmondásuk szerint nem gondolták túl a főzést. Ők is a szokásos lecsó alapanyagokból dolgoztak, úgy, mint hagyma, paprika és paradicsom. De kiemelték a füstölt szalonnát, és az apáról fiúra szálló recept alapján készült fűszerkeveréket, amelynek összetevőit végül a csapat képviselője titkosnak minősítette, így lapunknak sem árulta el.

A hadijáték és a főzőverseny mellett voltak még népi szabadtéri játékok és táncok, valamint a kicsiknek egész napos programok: ugrálóvárak, lufihajtogatás, célbadobás, arcfestés és íjászat is. Az estét pedig koncertek zárták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában