megmozdulás

2018.06.17. 15:00

Közös séta a szülés minőségének fontosságáért

A szülés messzire nyúló jelentőségére hívták fel a figyelmet a Békés Születés(é)ért Támogatókör által szervezett Séta a SzüléSzületéS Minőségéért elnevezésű programon vasárnap délelőtt Békéscsabán.

N.-L. V.

A megmozduláson közel százan vettek részt, köztük nagyszülők, szülők, gyermekek és gyermeket váró és tervező párok is. Az 1,7 kilométeres séta a Csabagyöngye Kulturális Központtól indult, majd a Derkovits soron az Élővíz csatorna mentén végighaladva az Árpád sor és az Erdélyi sor kereszteződésénél ért véget.

 

A SzüléSzületéS Minőségéért sétát az Eötvös Loránd Tudományegyetem perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzés oktatói és hallgatói kezdeményezték évvel ezelőtt.

A rendezvény nagyon népszerű lett, olyannyira, hogy ezekben a napokon országszerte és a Vajdaságban is elindulnak egy hosszabb-rövidebb sétára olyanok, akik úgy gondolják, hogy a szülés, születés minősége meghatározó szerepet tölt be az életünkben. Békéscsaba első alkalommal csatlakozott ehhez az immár nemzetközi programhoz, melyen arra szeretnének rávilágítani, hogy mennyire messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és az egész család számára.

 

– Mára számtalan tudományos kutatás alátámasztja azt, hogy egy a korai életkorban bekövetkező esetleges trauma hatására kialakuló idegrendszeri fejlődési zavar az agyműködés tartós változását eredményezi. A szülés, születés minősége azért nagyon fontos, mert az itt tapasztalt élmény végigkíséri az életünket. A gyermekben alapvető beállítódások történnek meg, amelyek, ha háborítatlan, gyengéd, szeparációmentes a születése és az első napjai, akkor a legmagasabb szintű életkezdet lehetőségét biztosítják számára – fogalmazott lapunknak Mátyusné Gálik Zsuzsanna, a támogatókör egyik tagja.

Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában