Kézműves Sörfesztivál

2018.06.08. 20:07

Kortyolhatunk még a Keserű Mézből is

Huszonnyolc kiállító több száz kézműves sörét kóstolhatják meg az érdeklődők a csütörtökön elkezdődött és vasárnapig tartó első gyulai­ Kézműves Sörfesztiválon. A programot könnyűzenei koncertek sora is színesíti.

Papp Gábor

Hammurapi, Kéményseprő, Romanov, Keserű Méz – egyebek mellett az ezekre a fantázianevekre elkeresztelt sörökből is választhatnak a nedű kedvelői a sörfesztiválon, de nem hiányozhat a palettáról a sokak kedvencének számító, számos változatban kapható meggysör sem.

A teljesség igénye nélkül a vendégek megízlelhetik az ugyancsak ígéretesen hangzó „Sörapu narancsos-mézes gyömbérsörét”, az aszalt szilvás sört, a ribizliset, a gyömbér-­lime sört, a csapolt málnás, ­illetve a csapolt meggyes búzasört vagy éppen a sörpárlatokat is. De a sornak még egyáltalán nincs vége, hiszen a több százféle italkülönlegességet szinte lehetetlen lenne felsorolni.

– A mi kedvencünk a meggy – árulta el Hegedűs Zsolt és párja, Timi, akik Békéscsabáról látogattak el a programra. Mint azt pénteken délután lapunknak elmondták, még a koncertek előtt „várfürdőznek” egy kicsit, majd jöhetnek a sztárok és persze a meggysör. Herczeg Csaba és felesége, Herczegné Horváth Katalin Debrecenből érkezett Gyulára egy hosszú hétvégére.

– Szeretjük a várost, már nem először járunk itt – mesélte a házaspár. – Csak néhány napja tudtuk meg, hogy sörfesztivál is lesz itt ezen a hétvégén. Nagyon jó ötlet. Eszünk-iszunk, meghallgatjuk Majkáékat. Még csak most tettünk egy kört az árusok között, de az már látszik, hogy összetett, nívós a kínálat, nem lesz könnyű választani az italokból.

A programsorozat középpontjában a már említett kézműves sörök mellett a street food áll, így tulajdonképpen egy egészen újfajta kezdeményezés született meg a fesztivállal. A szervezők a szakmai hátteret is biztosították.

Pénteken A sör, ami összeköt címmel országos szakmai konferenciát rendeztek a Hotel Erkelben. Előzetes kísérő rendezvényként pedig meghirdették a Central European ­Beer Awards – 2018 sörversenyt, amelyre kereskedelmi-­kisüzemi sörfőzdék, illetve a házi sörfőzők jelentkezését várták. Az eredményhirdetést szombaton tartják.

Bora Imre fesztiváligazgató lapunknak elmondta, egy innovatív termék, a kézműves sör köré építették fel a fesztivált.

– A kezdeményezés célja kettős – hangsúlyozta. – Egyrészt szeretnénk ezt a magas szintű terméket népszerűsí­teni, a fogyasztókhoz közelebb vinni, hozzájárulni a kézműves sörök minél szélesebb réteghez való eljutásához. Másrészt, Gyula városának turisztikai kínálata is színesebbé vált, egy olyan hétvégi program született meg, ami segít megtölteni a szálláshelyeket. A vár környéke csodálatos helyszínéül szolgál a programoknak.

Fotók: Lehoczky Péter

A fesztiváligazgató kiemelte­, 28 kiállító több százféle kézműves sörremekkel várja az érdeklődőket. Hozzátette, már a csütörtöki nyitónapon is nagyon sokan voltak, és abban bíznak, hogy a hétvége további részében még többen látogatnak el programjaikra.

Sztárfellépők a gyulai színpadon

Bora Imre kérdésünkre szólt arról, hogy a fesztivál díszvendége Fót, és az ottani sörfőzde 16 különböző sörrel van jelen Gyulán.

– A kézműves sörök, a street food és a koncertek, zenei programok reményeink szerint sokaknak jelentenek kellemes kikapcsolódást – tette hozzá.

Csütörtökön az Ismerős arcok és az Edda, pénteken a Hooligans, majd Majka&Curtis lépett fel. Szombaton az Apostol, a Lóci Játszik és a Tankcsapda ad majd koncertet. Vasárnap pedig Nótár Maryt és az Irigy Hónaljmirigyet is láthatja, hallhatja a közönség.

A rendezvénysorozat csütörtöki hivatalos megnyitóján Bora Imre, Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Bartos Sándor, Fót város polgármestere, Kovács József országgyűlési képviselő, dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke köszöntötte a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában