galériával

2018.06.03. 15:20

Három napig a néptáncé volt a főszerep Szarvason

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület valamint a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány szervezésében Szarvason rendezték meg a Gyermek Néptáncosok XIII. Országos Szólótánc Fesztiválját a hétvégén.

Balázs Anett

A háromnapos versenyen a gyermek néptáncos tehetségek legjava gyűlt össze a Cervinus Teátrumban, hogy számot adhassanak eredeti néptánc ismeretükről, annak újraalkotásáról, valamint magas színvonalú egyéni előadásmódjukról.

Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója és a fesztivál társszervezője lapunknak elmondta, Szarvason 2011-ben rendezték meg az utolsó ilyen megmérettetést, akkor tanulmányi versenyként, ami azóta nagy űrt hagyott maga után a szakmában. A szervezők többek között ezt az űrt szeretnék újra kitölteni, és a várost megtölteni vidám gyermekekkel na és persze a pedagógusaikkal.

Fotó: I. Gy.

– A gyerekek a szabadidejükben elsajátított táncanyaggal versenyezhettek ezen a fesztiválon, melyet 1989-ben a békéscsabai felnőtt szóló táncfesztivál mintájára indítottuk el gyermekeknek. Olyan produkciókat láthattunk, melyek a Kárpát-medence magyar, szlovák vagy éppen román néptánc hagyományát megőrizve, eredeti páros táncokat vonultattak fel, mint lassú és friss csárdások és ennek változatai, amelyekből két- három nemzedékre visszatekintve kiderül, akkor mi volt a divattánc – fejtette kis Csasztvan András.

Búzavirág kék pántlika a hajban, hozzá passzoló színű kötény vagy éppen pipacs piros rakott szoknya a lányokon. A fiúk többségén kalap, melyen madártoll remegett buzgón, ahogyan viselője, kezét csizmáján sűrűn csapkodta. Mindeközben a háttérben minden egyes versenyző fellépése alatt élő zenekar húzta a pattogós vagy éppen lassabb ritmusokat.

Busai Bori Jászberényből érkezett a versenyre. A tíz éves kislány kendőjét édesanyja igazgatta, miközben Bori elmondta, a szabadon választott táncok kapcsán Györgyfalvi, míg a kötelező produkciójuk alatt Tyukodi táncokat lejtettek párjával.

A szerző felvétele

– A Györgyfalvi táncokat még régebben tanultuk csoportban. Szeretem benne, hogy nem kell annyira sokat ugrálni, illetve szép tánc és jókat lehet benne énekelni. Nagyon örülök hogy itt lehettem, sok volt az ismerős és a barát. A versenyzés mellett ez szinte egy ajándék volt – mesélte lelkesen a kislány.

A regionális válogatókat követően 76 produkció jutott az országos döntőbe, mintegy 120 gyermek táncos lépett fel a héttagú zsűri előtt, akik a tehetség mellett számos szempont alapján próbálták kiválasztani a három korcsoport legjobbjait.

Fotó: I. Gy.

– Nagyon nehéz volt a helyzetünk, hiszen ha egy-egy kategóriában egy versenyzőnek azt kellett mondanunk, hogy ez a produkció nem sikerült olyan jól, azokban az esetekben is egy eszeveszett erős előadásmód, egyéniség, tánctudás, pontosság, hozzáállás és félelmetes zeneiség tárult a szemünk elé. A szarvasi gyermek szólótáncverseny történetében, akik valamikor első, második helyezést értek el, jelen pillanatban a magyar néptánc szakma krémjét alkotják. Számunkra fontos, hogy itt a gyerekek egy komplett élményt kapjanak, találkozzanak, barátkozzanak. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy ezen a versenyen táncolt az örökség következő elnöke is – hangsúlyozta Sikentáncz Szilveszter a zsűri, valamit az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke.

Végül a vasárnap reggeli szakmai értékelést követően egy gálaműsor keretében osztották ki a díjakat. A legkiemelkedőbb táncos lányok Pántlikás címet nyertek, a fiúk pedig a Kisbokrétás címet tudhatják magukénak.

Díjazottak

Bistey Boglárka, kísérő: Farkas Regő 1

Farkas Regő László 1

Mahovics Tamás ifj. 1

Molnár Bence 1

Tomócsik Milán 1

Wágner Szilárd, Sápi- Tóth Sarolta 1

Baka Levente 2

Csapodi Tádé 2

Cserei Hunor, Fekete Ilona 2

Makula Zoltán, Busai Bori 2

Molnár Gergely 2

Rimóczi Hunor 2

Sándor Benjámin, Bajusz Panna 2

Bognár Adrián 3

Vass Lili 3

Gerlecz Gábor 3

Hercz Vilmos ifj., Hercz Lili 3

Körömi Máté Lajos 3

Krepsz Ákos, Krepsz Anna 3

Vincze Kamilla 3

Nagy Marcell 3

Rusvai Máté, Bontovics Letícia 3

Sándor Zsigmond 3

Szabó Dorka, kísérő: Hajzer Sándor 3

Szabó László Botond, Pécsi Boglárka 3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában