állatvilág

2018.06.07. 15:22

Gyakran bukkannak fel a pásztormadarak népes csapatai

Az ország más részeihez hasonlóan az elmúlt hetekben a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is gyakran bukkantak fel a pásztormadarak népes csapatai.

kmnpi.hu

Van néhány olyan madárfaj, amely évről évre csak igen kis egyedszámban fordul elő Magyarországon, majd egyszer csak inváziószerűen érkeznek meg csapataik. E fajok közé tartoznak a pásztormadarak, amelyek idén tavasszal ismét elárasztották hazánkat. Tömegesen bukkantak fel először a déli tájakon, majd gyakorlatilag az ország szinte valamennyi pontján.

A Körös Maros Nemzeti Parkon belül a Csanádi puszták mellett gyakorlatilag mindegyik részterületen előkerültek. Jellemzően néhány tízpéldányos csapatok érkeztek, de százas nagyságrendben is észleltük őket.

A pásztormadarak jellemzően május utolsó dekádjában, cseresznyeérés idején fordulnak elő Magyarországon, de csupán néhány egyedből álló, kisebb csapatokban. Az ideihez hasonló inváziós megjelenésére éveket, esetleg évtizedet kell várni.

Illusztráció: Shutterstock

A pásztormadarak hangja, mérete és viselkedése hasonló a seregélyekéhez, nem véletlenül kapták a népnyelvben a rózsás seregély nevet. Külsejük alapján azonban könnyű őket megkülönböztetni, mivel a pásztormadarak tollazatának fekete és világos, halvány rózsaszínes kontrasztja van. A seregélyekhez hasonlósan csapatosan mozognak és nagyon hangosak. Gyümölcsökkel (hazánkban főként cseresznyével és faeperrel) és rovarokkal táplálkoznak.

Költőterületük a Kárpát-medencétől keletre, délkeletre Kelet-Európa és Közép-Ázsia sztyeppéin található inváziós években azonban többször volt rá példa, hogy Magyarországon is költöttek többszázas létszámban. Az, hogy idén is költenek-e nálunk a pásztormadarak a következő hetekben fog kiderülni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában