Kormányhivatali ellenőrzés

2018.05.05. 18:46

Megcsonkított ló: pótolják a hiányosságokat a dögtelepen

A Sarkadon május 1-jén megrendezett Nemzeti Vágta 1. előfutama során megsérült, majd leölt állat ügyében végrehajtott hatósági intézkedésekről és az annak során tett megállapításokról közleményt tett közzé a Békés Megyei Kormányhivatal.

A fenti időpontban megrendezett verseny során a ló és lovasa elbukott, melynek következtében a ló jobb mellső lábán nyílt törést szenvedett. A rendezvényen jelen lévő szolgáltató állatorvos a sérült lovat megvizsgálta, majd – miután a versenyző lovast kórházba szállították – a tulajdonos képviselőjével közölte, hogy az állat sérülése nem gyógyítható – írta hírportálunknak dr. Bakos Pál megyei főállatorvos.

A balesetet szenvedett személy hozzátartozójának kérésére az állatot – nyugtató-és fájdalomcsillapító beadását követően – leölésre a Sarkadi Városgazdálkodási Iroda által üzemeltetett, ATEV begyűjtő pontként működő telepre szállították.

A telephelyen előzetes bódítást követően, erre a célra rendszeresített speciális eszközzel, szakértelemmel rendelkező személy közreműködésével az állat életének kioltására került sor.

Az állat sokkos állapota miatt más, jogszabály által biztosított módszer alkalmazására nem volt lehetőség.

A szállításnál jelen volt a szolgáltató állatorvos és további négy személy.

Az állat maradványainak felfedezését követően a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának hatósági állatorvosa, valamint a Békéscsabai Járási Hivatal Környezetvédelmi-és Természetvédelmi Főosztálya ellenőrzést tartott.

Az ellenőrzés során a hatóság megállapította, hogy a telephely az elhullott állatok gyűjtésére és tárolására megfelelő eszközökkel rendelkezik, az ott elhelyezett tetemekről, állati eredetű melléktermékekről nyilvántartást vezet, az elszállításukhoz szükséges szerződéssel rendelkezik, a vizsgálat ugyanakkor több szabálytalanságot is feltárt.

A hatósági ellenőrzés eredményeként Sarkad Város Önkormányzata a tetemet május 4-én elszállíttatta, a hiányosságok megszüntetésére az azonnal szükséges intézkedéseket megteszi, így a telephely folyamatos mezőőri felügyeletéről, a telep kiürítéséről és körbekerítéséről gondoskodik.

A vizsgálat során minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy az állat életének kioltása a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, a szakma etikai szabályait betartva történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában