kamaszkor kezelése

2018.05.29. 19:14

Komoly témákat boncolgattak a városi szülői értekezleten

Kamaszkor és önbántalmazás, a nyelvvizsgadíj visszaigénylése és egy szociális segítő háttér kialakítása – ismét érdekes, az általános és középiskolásokat érintő témákat jártak körül a városi szülői értekezleten kedden délután az Andrássy Úti Társaskörben.

N.-L. V.

A negyedik alkalommal megrendezett, a kamaszkor kezelésére alternatívákat nyújtó eseményen olyan kérdéseket karoltak fel a szervezők, melyeket intézménytől és korosztálytól függetlenül tárgyalhattak meg a szülők, a gyermek- és ifjúsági korosztállyal foglalkozók jelenlétében.

Szarvas Péter polgármester tájékoztatta a jelenlévőket a gyámügyi törvény módosításáról, mely szerint szeptember elsejétől szociális segítő munkatársakat kell az oktatási, nevelési szférába beállítaniuk az önkormányzatoknak. Ez azt jelenti, hogy Békéscsabán 14 szociális munkás szakember fog hivatalba álli nem egészen három hónap múlva. „A lépéssel alapvetően az iskolai, pedagógiai szektorban jellemző problémás esethez kapcsolhat szociális segítő hátteret a kormányzat az önkormányzat segítségével” – fogalmazott a városvezető.

Körömi Kitti pedagógiai szakpszichológus az önbántalmazásról tartott előadást. Elmondta, egyre több diák fordul az első hallásra ijesztő megoldási mechanizmushoz. „A jelenségnek nagyon sokféle formája lehet, úgymint a kézen, lábon megjelenő karcolások, önvagdosás vagy a rohamivás. Ilyen esetekben nem azt kell nézni, hogy mit tett magával a serdülő, hanem azt, hogy mi történt előtte” – javasolja a szakember. Az önbántalmazás egy belső konfliktus, egy érzelmi túlterhelés megnyilvánulása, melyet beszélgetéssel és odafigyeléssel lehet feloldani. Nem segít a tabusítás, a tiltás, az eltiltás és a leszidás – tette hozzá.

Körömi Kitti a beszélgetést tartja a legjobb módszernek. Fotó: Imre György

Zsótér Mária, az Új Nemzedék Központ Békés Megyei Ifjúságszakmai koordinátora előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nyelvvizsgadíj visszaigénylésének feltételei, menete a http://nyelvvizsgadij.ujnemzedek.hu oldalon érhetők el. Ismertette, hogy a január elseje óta igénybe vehető támogatásra két héttel ezelőttig több mint 4 300 igénylés érkezett be, melyből több mint 1 300 felelt meg a szabályoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában