leégett otthon

2018.05.26. 06:50

Hat kisgyermekkel keresi a megoldást a füzesgyarmati család

Minden értéke megsemmisült annak a hatgyermekes, hátrányos helyzetű füzesgyarmati családnak, amelynek házában tűz ütött ki múlt héten szombaton. A fedél nélkül maradt, kétségbeesett család átmenetileg rokonoknál húzódik meg egy egyszobás lakásban. Megsegítésükre országszerte gyűjtőakció indult, melyre nagyszámú felajánlás érkezett.

Nagy-Laczkó Viktória

Hosszú évek áldozatos munkája foszlott semmivé egy pillanat alatt a hétvégi tűzesetben. A szegény sorsú család több esztendőn át, apránként újította fel a nagy nehezen megvásárolt parasztházát, mely jóformán teljesen kiégett a hétvégi tűzesetben. A tragikus, de áldozat nél­küli esemény részleteit – melyben a mintegy nyolcvan négyzetméteres ingatlan egyik szobája teljes terjedelmében égett – Pál Ferenc és felesége, Pál Ferencné Ladányi Krisztina mondta el lapunknak.

– Mindannyian itthon voltunk aznap, a ház mögötti nyári konyhában ebédeltünk. A nyolcéves lányom evés után bemehetett tévézni, de szinte azonnal szaladt vissza, mondván, hogy ég a készülék. Mire beértem a lakásba, már az asztal is lángra kapott. Beszaladtam, hogy mentsem, ami menthető, de hihetetlen gyorsan terjedt a tűz, így nem jártam sikerrel. Miközben áramtalanítottam a lakást, a férjem összeszedte hátul a gyerekeket, és az udvarra menekültünk, ahonnan hívtam a tűzoltókat, akik néhány perc alatt a helyszínre értek, de addigra hatalmas füst hömpölygött ki az épületből – idézte fel a szerencsétlenséget Krisztina.

A szülők megmutatták, hogy egy ép négyzetcentiméter sem maradt a kigyulladt szobában

A tűz egy helyiség kivételével mindenhová elért. S bár egy szoba épen maradt, a benne lévő tárgyak használhatatlanná váltak az erős füstszag miatt. A szó szoros értelmében elveszítették mindenüket. A pusztító tűz után egyetlen ruhájuk, bútoruk, de még a gyerekek iskolatáskái sem maradtak sértetlenek. A kisebb gyermekek nem tudják, nem értik, hogy mi történt velük és a házzal, azonban a pár legnagyobb, 12 éves fia sokkot kapott a tűzeset láttán.

A házaspár egyetlen fizetésből tartja fenn a családot, a kasszát Krisztina néhány ezer forintos gyermekgondozási segélye egészíti ki. Lakásbiztosítással nem rendelkeznek, így a tűzkár után saját erejükből kénytelenek újrakezdeni a ház felújítását.

Fotók: Imre György

– Mindenképpen maradni szeretnénk ebben a házban. Rendbe akarjuk tenni, és szerencsére van rá esély, ugyanis a tetőszerkezet nem sérült. Sok időbe, munkába, túlórába fog telni, hogy megteremtsük a szükséges anyagi körülményt, de nem adjuk fel – fogalmazott Krisztina.

A szegény sorsú család egyelőre egy egyszobás lakásban él, melyben vécé és fürdőszoba sincs. A gyerekek napközben a bölcsődében, óvodában és az általános iskolában vannak, este a nagyszülőknél fürdenek és esznek, aludni viszont abban az egy szobában tudnak.

Minden segítség jól jön a Pál családnak

A hat kiskorút érintő tűzesetnek gyorsan híre ment a településen és a Facebookon is. A közösségi oldalnak köszönhetően számtalan jó szándékú és segítőkész emberhez elju­tott az információ, így már most sok segítség és támogatás érkezett a családhoz. Az adománygyűjtés koordinációját Suchné Szabó Edit önkormányzati képviselő vállalta magára.

– Amint tudomást szereztem a káreseményről, felvettem a családdal a kapcsolatot. Egy internetes gyűjtéssel indult el a folyamat, most már ott tartunk, hogy nemcsak a településünkről és a megyéből, hanem Hajdú-Biharból, Budapestről is megmozdultak az emberek. Rendkívül nehéz szociális helyzetben vannak az érintettek, ezért jóformán mindenre szükségük van – fogalmazott a képviselő, aki az önkormányzattal és a családsegítővel együtt próbál kiutat mutatni Páléknak.

Bere Károly polgármester elmondta, a szociális és humánügyek bizottsága szerda délután döntött a család anyagi támogatásáról. Hozzátette, az önkormányzat mindemellett azon dolgozik, hogy a felújítás idejére megfelelő lakást juttat Pálék számára, valamit közmunkásokat is biztosít a kiéget ház rendbetételéhez.

Amennyiben segítene a családon, az adományokat az alábbi számlaszámra várják: 11733223-15344681-10060005. Tárgyi felajánlásaikat pedig Füzesgyarmaton, a Bem utca 2. szám alá vagy a Szeghalom Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézmény füzesgyarmati irodájába, a Bethlen u. 9. szám alá juttathatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában