videó

2018.05.11. 15:00

Hatvan év után újra a mezőhegyesi legelőkre engedték a gidrán ménest

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság gyönyörű videót töltött fel a szabadban futkározó és legelő gidrán lovakról.

T.-V. F.

Hat évtized után került vissza a mezőhegyesi kancacsaládokra visszavezethető 96 egyedből álló gidrán állomány a fajta bölcsőjébe, a visszatelepítés tavaly október 27-én zárult le. Az őshonos lófajtát idén tavasszal már a mezőhegyesi legelőkre engedték ki, a telet pedig a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél a belső karámokban, a huszi ménesben töltötték.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy számos pozitív hatással bír a kinti legeltetés, hiszen így nagyobb mozgástér áll a lovak rendelkezésére, valamint a zöld legelőfű számukra a legjobb táplálék. Az, hogy kiengedik a lovakat, a takarmányozásban változást hoz, hiszen a legelő füvével jól laknak, száraz szénát pedig csak az éjszakai legeltetés során kapnak. Figyelni kell a legelőfüvet, hiszen ahogy változik, úgy kell szükség szerint emelni a széna és a takarmány adagját is. Hogy meddig lehetnek a szabadban a legelőn, azt az időjárás is nagyban befolyásolja.

A gidrán fajta arab vérből született, eredetileg katonai célokra tenyésztették. Ma már erre a célra nem hasznosítható, a fajta egyedei leginkább lovas sportokban vannak jelen, komoly nemzetközi megmérettetéseken is szerepelnek. Napjainkban kizárólag sárga színben tenyésztik.

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában