Almásy-kastély

2018.05.17. 20:02

Európa legjobb múzeumai között tartják számon

Az európai múzeumi világ­ legjobbjai találkoztak a múlt hétvégén a European­ Museum of the Year Award, azaz az Év Európai Múzeuma­ című, nagyszabású rendezvényen Varsóban. Az eseménynek a korábbi győztes, a Polin Múzeum, a Museum of the History of Polish Jews adott otthont. A legjobb negyven közé bekerült a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is.

Papp Gábor

Az Almásy-­kastély az úgynevezett történetmesélési panel keretében kapott lehetőséget a bemutatkozásra, de a top 40-be ­jutott intézmények mindegyike­ ­tartott prezentációt. A gyulai látogatóközpontot Nagy ­Adrienn néprajzos-muzeológus mutatta be az Incze László­ ­által készített videó kísére­tében.

Dombi Ildikó, az Erkel ­Ferenc Nonprofit Kft. gyulai kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója összegzésként úgy fogalmazott, számos értékes, a későbbiekben hasznosítható tapasztalatot szereztek a néhány nap során.

Már az induláskor kiemelte, a részvétel is óriási dolog, és elsősorban azért mennek Varsóba, hogy tanuljanak. A nyelvtudás, a nyelvismeret erősítése, a közönségkapcsolatok folyamatos építése, illetve a helyi társadalomba való beágyazottság előmozdítása terén egyaránt előrelépést terveznek.

– Rendkívül erős volt a mezőny, és egy kis vidéki múzeum esélyei nem voltak olyan jelentősek, mint például egy londoni intézményé – ecsetelte.­

– A látottak alapján azonban örömmel mondhatom, hogy a Gyulai Almásy-­kastély Látogatóközpont Európában bárhol megállná a helyét a kis múzeumok sorában, köszönhetően a kiállítás projektmenedzserének, dr. Virág­ Zsoltnak és kurátorának, Sz. Szilágyi Gábornak, valamint alkotótársainak.

Hozzátette, öröm volt látni, hogy a ma oly fontos interaktivitás terén a látogatóközpont nem maradt le, sőt, a kastély európai trendet képvisel.

A döntnökök egyébként a kiállítást, a látogatottságot, a műszaki megoldásokat, az ismeret közvetítésének mikéntjét, a közönségbarát és az ökológiai szemléletmódot globálisan nézték, és azt is vizsgálták, hogy az adott intézmény a múzeumi kultúra tekintetében milyen újdonságot tud felmutatni.

Egyértelművé vált, hogy a legfrissebb trendek szerint nem a műtárgyak megléte az elsődleges. Ilyen például a Lascaux-ban található barlangrajz-reprodukció, ahol egy impozáns bemutatótérben vetítik ki a világszerte­ ismertté vált rajzokat azért, hogy ezáltal az eredeti helyszínt megóvják a látogatók tömegétől.

Beküldött fotók

Az Európa Tanács külön­díját kapta a Szarajevóban található, háborút átélt gyermekeknek emléket állító múzeum, ide a háborút megélt fiatalok küldenek rajzokat, számukra fontos, emlékezetes tárgyakat. A Bosznia-Hercegovinában található intézményben egyáltalán nem láthatók műtárgyak.

– A top 40-be nagyon kevés hagyományos kiállítóhely került be – hangsúlyozta Dombi­ Ildikó, aki érdekességként említette azt a horvátországi kis faluban létrehozott hajóépítő múzeumot, ami szintén elismerésben részesült, mert a helyi hagyományok megőrzésében tett nagy lépést önkéntesek, gyakorlatilag az egész falu bevonásával.

A gyulai látogatóközpont különlegességét egy angol muzeológus így foglalta össze: lenyűgöző, ahogy egy romos kastély átalakult modern kiállítási térré.

Több elismerés talált gazdára

A zsűri döntése nyomán Az Év Európai Múzeuma díjat 2018-ban a Londonban található Design Museum nyerte el, az intézmény egy évig birtokolhatja a rendkívüli elismerésnek tekinthető rangos címet.

A Kenneth Hudson-díjat olyan intézmények nyerhetik el, melyek szokatlan és merész megoldásokat alkalmaznak, és sokat tesznek a múzeumok társadalmi szerepének erősítéséért. Ezt az elismerést idén az Észt Nemzeti Múzeumnak ítélték oda.

A Silletto-díjat a helyi közösségekkel való együttműködés erősítéséért sokat tett kiállítóhelyek kaphatják meg, melyek nagy hangsúlyt fektetnek az önkéntesek bevonására is. A Silletto idén egy horvát­országi múzeumhoz vándorolt­.

A fenntarthatóságért tett lépé­seiért különleges elismerésben részesült a Tamperében­, Finnországban található­ ­Vapriikki Museum Centre.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése úgy döntött, hogy az idei múzeumi díját a War Childhood Museum (Szarajevó) kapja. Több egyéb elismerés is gazdára talált.

 

Ezek is érdekelhetik