nyomdaipar

2018.05.16. 13:59

Amerikából érkezett új igazgató a gyomaendrődi Kner nyomdába

A 136 éves múlttal rendelkező Gyomai Kner Nyomda Zrt. élére a közelmúltban új vezető került. A korábban az Egyesült Államokbeli New Jerseyben egy orvosi vállalatnál dolgozó Erdős Tamás az Atlanti-óceánt ­átszelve most nagy intenzitással azon tevékenykedik, hogy a cég eredményességét magasabb szintre emelje.

Balázs Anett

A ­nyomdaipari vállalat a helyi cégek között mind az árbevétel, mind a munkavállalók számát tekintve az első három között szerepel, melynek tulajdonosi többsége az ANY Biztonsági Nyomda, amely egy, a tőzsdén bevezetett nyílt részvénytársaság. A vállalat 2017-es árbevétele 1,6 milliárd forint volt, mellyel Békés megye TOP 100 vállalkozásai közé is bekerülhetett.

– Cégünk egyik legnagyobb megrendelője a NAV volt, azonban most, hogy az adóbevallások jó része digitális formában készül, egyre kevesebb nyomtatványra van szükség. Az üzleti klímaváltozás szükségessé tette a szervezeti téren fellépő változtatást is. A közigazgatási nyomtatványok mellett mindig is a könyvnyomtatás volt a társaság másik fő terméke, de sajnos a nyereség többsége nem a könyv készítésén képződik. Munkám a működés megváltoztatásában játszik szerepet.

– Milyen elképzelési vannak erre vonatkozóan?

– A belső folyamatainkat szeretnénk optimalizálni. Ezt mind a beruházás, a gyártás és a hatékonyabb szervezés területén is értendő. Egy konkrét példát említve, a beruházások során a cégek általában automatizálják a gyártási folyamatokat. De ez működhet akár a másik irányba is. Volt egy gyártásnál gyakran használatos gépünk, mellyel az ofszet nyomtató minden egyes lemezét kikezeltünk. Egy alapos belső elemzés során kiderült, hogy elegendő a lemezek 10-20 százalékát kikezelni, és az kézi erővel is eszközölhető, amely pedig egyben egy költséghatékonyabb megoldás. A másik terület, ahol szeretnénk jobb eredményeket elérni, az a munka­folyamatok kiszámíthatósága és a termelés tervezhetősége, azaz hogy kevesebb munkával több könyvet tudjunk gyártani. Minden téren a hatékonyság növelésére és a költségek csökkentésére törekszünk, anélkül, hogy fájó lépéseket kellene tenni.

Erdős Tamás a hagyományok és az új technológia ötvözésében látja a könyvgyártás sikerét. /Fotó: K. Z./

– Mekkora a cég jelenlegi kapacitása a könyvgyártásban?

– A tavalyi év végén – ami egy forgalmas szezon a nyomdaiparban – egy hónap alatt már 400 ezer kötet könyvet is gyártottunk. Hozzá­teszem, számtalan túlórával, és a gépek kevesebb ­pihentetése mellett tudtunk ennyi keménytáblás könyvet legyártani. Átlag időszakban naponta 12 ezer könyv készül, azaz 200–300 ezer könyvet tudunk kihozni egy hónap alatt. Vállalatunknál mintegy ­130-an dolgoznak, a munkavállalók között nem ritka a nyugdíjas korosztály, akik, ha a megrendelés úgy kívánja visszajárnak dolgozni. A cégnél, ahogyan a legtöbb hazai vállalatnál, munkaerőhiánnyal küzdünk, azonnali kezdéssel 5–6 fő szakképzett könyvkötőt tudnánk alkalmazni.

– A közeljövőre tekintve milyen tervei vannak?

– Ebben az esztendőben az árbevételünk ötszázalékos növekedését, míg az eredmények ötvenszázalékos emelkedését tűztük ki célul, valamint­ beruházás is szerepel a terveink között. Kiemelt célunk­, hogy be tudjuk bizonyítani, a könyvgyártással hosszú távú működést tud a nyomda elérni­.

Rugalmasan viszonyult a városhoz

Erdős Tamás 13 évig élt és dolgozott az Egyesült Államokban, a munkahelyi kulturális váltás számára is meglepően könnyen ment, megérkezésekor a társaság szakemberei segítőkészen fogadták. Elárulta, a tengerentúl kevésbé tudott olyan baráti viszonyt kialakítani kollégákkal, mint itthon. Erdős Tamás elmondta, helyben ízlelte meg, milyen az eredeti pálinka, és a békési városban sétálva láthatja a tiszta égboltot, ami mondjuk New Yorkban a fényszennyezés miatt elképzelhetetlen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában