emlékév

2018.04.25. 16:32

Szombaton kezdetét veszi a Békéscsaba 300 programsorozat

Hivatalosan is elkezdődik a jubileumi emlékév, a Békéscsaba 300 rendezvénysorozat, amellyel az előtt tisztelegnek, hogy 300 éve telepítették újra a települést, illetve hogy 100 éve nyilvánították várossá – jelentette be a szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester, Kiss Tibor alpolgármester és Bíró Csaba, a szakbizottság elnöke.

Licska Balázs

Az ünnepi nyitány szombaton 18 órakor lesz a Jókai színházban, az Ajtók kitárulnak című előadással, valamint Tóth Péter zongoraművész fellépésével. Lesz diavetítés is, amely révén idősorrendben végigkövethetők a 300 év fő eseményei. A rendezvény ingyenes, azonban a teátrum véges befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött.

A következő kiemelt esemény július 7-én és 8-án lesz a Szent István téren, amikor megidézik 1718-at, hogy miként érkeztek a szlovák telepesek Csabára, hogyan választották ki lakhelyüket. Augusztus 20-án leplezik le szintén a főtéren a Szent István szobrot, a záróünnepség pedig október 26-án és 27-én lesz az evangélikus nagytemplomban, kétszáz kórustag és száz zenész koncertezik.

A szerző felvétele.

Szarvas Péter kiemelte, hogy méltón készült a város a jeles évfordulóra, ami szerinte remek alkalom arra, hogy mélyebben megismerkedhessen mindenki a település történelmével. Emlékeztetett, hogy Csaba történelme 1332-vel kezdődött, és 1718-tól kezdte a területen elszórtan élő 20-25 magyar családhoz betelepíteni a szlovákokat Harruckern János György.

Csaba a Nagy-Magyarország közepén helyezkedett el, jelentős kereskedelmi és ipari tényező volt. A módos polgároknak is köszönhetően több ma fontos épület közadakozásból épült. Szarvas Péter aláhúzta: a mostani időszakban rendkívüli módon fejlődik a város, reméli, hogy 2018 dicső fejezetként íródik majd be a történelemkönyvekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában