páratlan párlatok

2018.04.17. 15:50

Pálinkás fagylalttal is készülnek a Gyulai Pálinkafesztiválra

Számos újdonsággal, köztük különleges gasztronómiai programelemekkel várja az érdeklődőket április 27-e és 30-a között az immáron tizenkilencedik alkalommal életre hívott Gyulai Pálinkafesztivál – jelentette be az eseménysorozattal kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere és Bora Imre fesztiváligazgató.

Ny. L.

Április 28-án, szombaton 14 órától Barack a konyhában címmel szerveznek kóstolással egybekötött gasztronómiai programot az Almásy-kastélyban Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és Balogh László cukrászmester közreműködésével, illetve előadást tart majd Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier.

Április 29-én, vasárnap anyagországi barackpálinkákból és határon túli magyar területekről érkező barackpárlatokból megszületik majd a Kárpát-medencei nemzeti összetartozás itala. A nedűt minden esztendőben szeretnék majd elkészíteni, évenként más-más gyümölcsből.

 

Az április 27-i, pénteki nyitónapon A pálinkáról másképpen címmel tartanak a témával kapcsolatos előadásokkal színesített konferenciát. Ugyanezen a napon 16 órától felvonulnak a pálinkalovagrendek a Százéves cukrászdától az eseménynek otthont adó várkertig.

Bora Imre kitért arra, hogy Gyulán 1731-ben Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét.

– A fesztivál egyik fontos célja, hogy méltóképpen képviselje ezeket a hagyományokat – hangsúlyozta. – Több mint húsz kiállító hozza majd el több száz termékét az eseményre. A paletta vélhetően minden igényt kielégít majd, hiszen a „lightosabb”, alacsonyabb alkoholtartalmú pálinkák és az 50 fok feletti nedűk egyaránt jelen lesznek a kínálatban. Természetesen a népszerű zenekarok, előadok koncertjei is szolgálják a kikapcsolódást. A Magna Cum Laude, Szabó Balázs Bandája, a Republic, a P. Mobil, a Neoton Família sztárja egyaránt fellépnek, lesz Zenevonat az LGT sztárjaival, de például Oszvald Marika operettshowjának és Kis Grófonak is tapsolhat a közönség. Az idei pálinkaversenyre 850 pálinka és párlat érkezett, ami óriási számnak számít.

Fabulya Attila ugyancsak emlékeztetett arra, hogy a városban már több 287 éve készítenek pálinkát. A szakember ennek kapcsán felelevenítette az ital évszázados történelmének néhány érdekes szemelvényét, amelyben mélypontok és hegycsúcsok egyaránt megtalálhatók.

Fotó: Kiss Zoltán

– Abban, hogy Magyarországon ismét él a minőségi pálinkafogyasztás kultúrája, jelentős szerepe van a gyulai fesztiválnak, hiszen a programokra a szakma, a törvényhozó és a fogyasztó egyaránt ellátogat – hangsúlyozta.

Prohászka Béla, Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, az egyébként is egyedülálló Gyulai Pálinkafesztivált még különlegesebbé teszi, hogy az ínyencek pálinkával készült ételeket is kóstolhatnak.

– Tizenkétféle barackból készítenek pálinkát – ecsetelte. A szakember a hideg előételek közül példaként említette a barackpálinkával ízesített libamáj terrine-t és a barackpálinkába áztatott aszalmányokat kacsamáj pástétommal. A levesekként a bíbor kajszibarack krémlevest emelte ki.

A főételek kapcsán kiemelte, hogy a vadhúsok esetében pácoláshoz használják a nemes italt, a barackpálinkát. Desszertkén kecskeméti barackpudingot ajánlott.

Balogh László a barack, a baracklekvár fontos alapanyaga a cukrászatnak, de a pálinkát is egyre gyakrabban használják.

A fesztiválra különleges bonbonnal készülnek, amiben a barackpálinka is fontos szerepet kap. Egy barackpálinkás aszalványos desszertet is készítenek a fesztiválra, illetve egy pálinkás fagylaltot is bemutatnak a rendezvény kapcsán.

Ezek is érdekelhetik