Madárvédelem

2018.04.12. 21:17

Nagyon ritka vendég bukkant fel a Kenderesszigeti-halastavaknál

Halászsast figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a Kenderesszigeti-halastavaknál. A Magyarországon ritka látványnak számító madarat három napon keresztül több alkalommal is látták.

kmnp.hu

Hazánkban nem költenek halászsasok, eddig csupán néhány sikertelen költési kísérletet regisztráltak a szakemberek – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park cikke.

Az őszi és tavaszi vonuláskor azonban felbukkan egy-egy magányos példány. Legutóbb a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén tűnt fel egy halászsas. Három alkalommal azonosították a szakemberek: egyszer a Kenderesszigeti-halastavaknál, két alkalommal pedig a Hortobágy-Berettyó melletti Kóré-zugban, a fokozottan védett területen.

A halastavaknál zsákmányszerzés közben is sikerült megfigyelniük a Nemzeti Park munkatársainak. A halászsas kizárólag halak kifogására specializálódott madár, nevét is innen kapta.

Rendszertanilag is elkülönül a többi sasfélétől. Jellegzetes, látványos vadásztechnikával vadászik: 10-15 méter magasból kémleli a vizet, majd szélsebesen lecsap áldozatára. Mivel hasa fehér színezetű, így a halak a víz tükre alól nehezen veszik észre. Mielőtt a vizet elérné, előrenyújtja karmait, azzal ragadja meg áldozatát. Nem rest teljes testével sem a víz alá merülni, hogy biztosan elérhesse a kiszemelt halat.

Illusztráció: shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában