választás 2018

2018.04.09. 17:24

Kormánypárti győzelem, jobbikos második helyezettek

Békés megye mind a négy országgyűlési egyéni választókerületében a kormánypárti jelölt nyert: a békéscsabaiban Herczeg Tamás, a békési-szarvasiban Dankó Béla, a gyulaiban dr. Kovács József, az orosháziban pedig Simonka György. Fölényes és szorosabb sikert egyaránt magáénak tudhat a Fidesz-KDNP Békésben.

A békéscsabai körzetben Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) a voksok több mint 45 százalékát zsebelte be, megelőzve a 32 százalékos Kocziha Tündét (Jobbik), a 11 százalékos Nagy-Huszein Tibort (DK) és az 5 százalékos Kovács Katalin Ildikót (LMP). A szavazatok számát tekintve ez azt jelenti, hogy a kormánypárti jelölt 6300-zal kapott többet, mint az eredmények tükrében legfőbb kihívónak tekinthető jobbikos jelölt. Voltak olyan szavazókörök, ahol szoros volt a verseny Herczeg Tamás és Kocziha Tünde között, sőt a Penza-lakótelepi óvodában, a Szabolcs utcában és az Arany János kollégiumban nyert is a jobbikos. A kistelepüléseken tarolt Herczeg Tamás.

A békési-szarvasi körzetben fölényes győzelmet aratott 53 százalékkal Dankó Béla (Fidesz-KDNP) a 28 százalékos Samu Tamás Gergő előtt (Jobbik), a szavazatok számát tekintve majdnem kétszer annyit kapott, mint a kihívó. Mezőberényben a Luther és a Petőfi utcában tudta csak megközelíteni a jobbikos a kormánypárti jelöltet, illetve volt még mondhatni szoros verseny pár szavazókörben Köröstarcsán és Szarvason.

A gyulai körzetben ugyancsak fölényes sikert könyvelhetett el dr. Kovács József (Fidesz-KDNP) az 51 százalékával, megelőzve a 22 százalékos dr. Dévényi-Dabrowsky Gézát (Jobbik) és a 18 százalékos Pluhár Lászlót (MSZP-Párbeszéd). Több szavazatot kapott a kormánypárti jelölt, mint a többi jelölt összesen. Pluhár László Eleken – ahol polgármester – tudta megszorítani viszonylag dr. Kovács Józsefet, dr. Dévényi-Dabrowsky Géza pedig egy szeghalmi szavazókörben. Sarkadkeresztúr Varsányhely nevű településrészén szinte mindenki a kormánypárti jelöltre voksolt.

Az orosházi körzetben volt Békés megyei viszonylatban a legszorosabb befutó. Simonka György (Fidesz-KDNP) 44 százalékot kapott, dr. Szabó Ervin (Jobbik) 39 százalékot, Füvesi Sándor (MSZP-Párbeszéd) 10 százalékot. Battonyán két, Csanádapácán, Kaszaperen egy-egy, Magyarbánhegyesen mind a három, Medgyesegyházán és Mezőhegyesen három-három, Mezőkovácsházán két, Nagykamaráson és Tótkomlóson egy-egy, Végegyházán mind a kettő, Orosházán pedig a 37-ből 12 szavazókörben nyert dr. Szabó Ervin. A választókerület egészét tekintve viszont 2336-tal többen szavaztak bizalmat a kormánypárt eddigi képviselőjének, Simonka Györgynek.

Békés megyében többen nyilvánítottak véleményt a vasárnapi országgyűlési választáson, mint négy éve. A békéscsabai körzetben a részvételi arány 69,58 százalék, a békési-szarvasiban 64,72 százalék, a gyulaiban 64,90 százalék, az orosháziban pedig 65,70 százalék volt – ez 7-8-9 százalékkal magasabb, mint 2014-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában