felújítás

2018.04.06. 15:56

Kétmilliárdból újul meg a szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Sajtótájékoztatón mutatták be a szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztéseit péntek délelőtt a kastélyban.

Nagy-Laczkó Viktória

A Nemzeti Kastély- és Várprogramban szereplő szabadkígyósi kastély turisztikai célú fejlesztésének programbemutatóján jelen volt Latorcai Csaba a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, Virág Zsolt a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint Herczeg Tamás, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese.

Latorcai Csaba a műemlékek felújítása és értékmegőrző fenntartása érdekében végzett kormányzati intézkedéseket ismertette. Elmondta, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként 39 műemlék (20 kastély és 19 vár) újul meg, erre a kormány 55 milliárd forintot különített el.

Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a programban önfenntartó, funkcióval rendelkező épületek jöjjenek létre. Kiemelte a műemlékek értékmegőrző felújítása érdekében 2017-ben létrehozott társasági adókedvezményt; a népi műemlékek felújítását célzó programot, melyben 40 népi építészeti emlék újulhat meg. Utóbbi keretösszegét a korábbi 300 millió forintról 1,5 milliárdra emelték idén.

Kitért a kormány által indított, az egyházi emlékek megőrzését, megújítását célzó Rómer Flóris Tervre is, valamint a világörökségi helyszínek feljesztére hirdetett programra is. Utóbbira összesen 11,5 milliárd forintot fordított a kormány az utóbbi két évben. Megjegyezte, talán a megyében található Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok lehet a következő magyar nevezés alanya a világörökségi címre.

Virág Zsolt miniszteri biztos elmondta, az elnyert összegből felújítják a főépület teljes tetejét és a homlokzatát, valamint sor kerül az utólagos szigetelésre, gépészeti munkákra és a teljes körű közműfejlesztésre. Emellett a földszinten kiállítótereket, vetítőtermeket, kávézót és ajándékboltot létesítenek. Felújítják a tornyot, a félemelet és a pince egy részét, de megmarad a történeti padló- és falburkolat, a falfestéseket pedig restaurálják. A kastélyparkban tematikus játszóteret, és egy babaházat alakítanak ki, valamint fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutakat.

Fotók: Lehoczky Péter

A turisztikai elemek közül kiemelte a „Vendégségben Wenckheimeknél” kiállítást, melyben az egykoron létező aktív társasági élet bemutatására fektetnék a hangsúlyt; a vizit kártyát, mely segítségével a látogatók 4 szerep közül választva járhatják végig az épületet. Különböző élményelemeket is kialakítanak: lesz könyvajánló és festőállvány installáció, személyzeti hívócsengő-rendszer. A „napfényes műteremben” különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek a látogatók, a VR-szemüveg segítségével pedig a kastély feletti repülés élményét élhetik át.

Háromszor több látogató érkezhet Szabadkígyósra

Virág Zsolt elmondta a felújítás után kétszeresére-háromszorosára nőhet a látogatók száma, így akár 50 ezer turistát is fogadhat a kastély. Az államtitkár szerint a fenntartási költségek körülbelül 40 százaléka fedezhető a jegybevételből, a fennmaradó hatvanat egyéb kulturális rendezvényekből, vagy éppen a lovasturizmus felfuttatásából termelnék ki. Hozzátette, több, egész pontosan 18 jó példa van arra hazánkban, hogy az elképzelés működőképes.

Herczeg Tamás felidézte, hogy hamarosan megépülhet az a 20 kilométeres kerékpárút, mely összeköti a környéken található 4 Wenckheim-kastélyt, vagyis a gyulait, a gerlait, a szabadkígyósit és a póstelekit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában