szakképzés

2018.04.12. 11:24

Fodrászok és pékek után vízügyi szakmunkásokat is képeznek Szarvason

Tucatnyi szakmát oktatnak a GySzC Székely Mihály Szakgimnáziumában, Szakközépiskolájában Szarvason, és a sor hamarosan tovább bővül. Ottjártunkkor a fodrásztanulók gyakorlati foglalkozásába tekinthettünk be, két év múlva azonban már egy egészen eltérő terület diákjait is láthatjuk munka közben. A 2019/20-as tanévtől elérhető vízügyi szakmunkás szakmát nap­pali tagozaton három év alatt sajátíthatják el a fiatalok.

Balázs Anett

Az intézményben jelenleg a vízügyi ágazati képzés középfokú, illetve az erre épülő vízgazdálkodó technikusi képzése működik, az új szakmával az iskola mindhárom nappali tagozatos formában oktathat vízügyi szakembereket. Ozsváth Zsuzsanna, az intézmény igazgatója elmondta, a vízügyi ágazati képzés korábban beindult már az iskolában, ennek a szakmának a bevezetésével szeretnék teljessé tenni­ az oktatási palettát, hiszen az új szakma felvételével az iskolába jelentkező diákok egyéni érdeklődési körük, valamint saját képességük alapján szabadon választhatnak, melyik az a képzési forma, amellyel megfelelő képzettséget szerezhetnek ebben a szakirányban. Az intézmény emellett jó kapcsolatot ápol a Tessedik campusszal, ahol többek között vízügyi mérnököket képeznek.

A szépészeti műhelyhez hasonlóan a vízügyis diákok is az iskolában berendezett helyiségben gyakorlatozhatnak majd. Jelenleg legközelebb Szegeden zajlik hasonló oktatás. Fotó: Imre György

– Magyarország nemzeti vízstratégiája a környezetvédelmi fenntarthatóságon keresztül az árvízvédelmen át több területet felölel, amely az oktatásban is megjelenik. Az állam is azt preferálja, hogy minden szinten elérhető legyen a természetes vizekkel foglalkozó szakemberek képzése, hiszen ez már napjainkban is téma, de a közeljövőben még erősebben előtérbe fog kerülni. Természetesen a nem­zeti vízstratégia magasabb szinten, azaz kutatás, fejlesztés szintjén kezeli ezt a dolgot, azonban mindez nem létezhet a mindennapi munkát végrehajtó szakemberek nélkül – fejtette ki Ozsváth Zsuzsanna.

Hozzátette, a megye intézményeiben jelenleg még nincs ilyen képzés, legközelebb a Szegedi Szakképzési Centrumban tanulhatnak a diákok vízügyi szakmunkás szakmát. A vízügyi szakképesítéssel rendelkező végzősök többek között az árvízvédelem, a belvízvédekezés, valamint vízminőségi kárelhárítási tevékenységekben vehetnek részt.

Mintegy ötszáz diákot oktatnak az intézményben

Ozsváth Zsuzsanna kifejtette­, az intézményben jelenleg szakgimnáziumi képzés keretében informatikai, faipari, ügyviteli, kereskedelmi, vendéglátóipari, szépészeti, pedagógiai, vízügyi és turisztikai ágazatban lehet érettségi­ bizonyítványt szerezni. Aszta­los-, festő-, kőműves-, nőiszabó-, cukrász-, pincér-, szakács-, eladó-, szociálisgondozó- és ápoló-, valamint pékszakmákban zajlanak szakközépiskolai képzések.

A duális képzésnek megfelelően az első évben belső gyakorlóműhelyben tanulnak a diá­kok, majd a szintvizsga letétele után a Békés Megyei ­Kereskedelmi és Iparkamara­ segítségével kereshetnek külső gyakorlóhelyet.

Ozsváth Zsuzsanna elmondta, az új szakma bevezetésének feladataiban jelenleg az igényfelmérés zajlik, továbbá annak a feltételrendszernek a kidolgozása, hogy kik, milyen formában és milyen tárgyi feltételekkel fogják tanítani a vízügyi szakmunkás szakmát az iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában