házkeresés

2018.04.15. 15:23

Békés megyében is pörög az ingatlanpiac

Rövidebb idő alatt lehet eladni az ingatlanokat, és a vevők is a gyorsabb csatornákat keresik a vásárláshoz. Mindezek mellett az áremelkedés is jelentős, akár húsz százalékkal magasabb árakat is tapasztalhatunk az egy évvel ezelőttihez képest. Régiónkban igény lenne új építésű ingatlanokra, de nagyon keresett a panel és a felújítandó kockaház is.

Busi Ottó

– A részletes országos adatok egyértelműen igazolják, hogy tartóssá vált az a tavaly felerősödő trend, amelynek eredményeként a vidéki nagyvárosokban is felpörgött a lakáspiac. Ezt jelzi az is, hogy az áremelkedés ellenére jelentősen, 96 napról 82 napra csökkent a nagyvárosokban található téglalakások értékesítési ideje egy év alatt, és a panellakásokat is két héttel hamarabb, átlagosan 68 nap helyett 54 nap alatt lehet eladni – tájékoztatott az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László hozzátette, a mobilok térnyerése az ingatlanpiacon is megfigyelhető, mert adataik alapján a lakásvásárlók és -bérlők hatvan százaléka már mobileszközt használ az otthonkereséshez. A mobilalkalmazások szerepe ezen a téren is felértékelődik, de az ingatlanhirdetési portál szerint ez nemcsak a technológia fejlődésének, hanem anyagi megfontolásoknak is köszönhető.

Illusztráció: Shutterstock

– Megyei szinten is elmondható az ingatlanpiaci fellendülés, bár közel sem olyan mértékű és értékű, mint Budapesten és környékén. Az utóbbi egy évet a folyamatos növekedés jellemzi, a jelenlegi hitelkamatok, a csok állami támogatás igénybevétele nagymértékben hozzájárul az ingatlanok értékesítéséhez – mondta Salamon László, a békéscsabai OTP Ingatlanpont irodavezetője.

Elmondása szerint vannak bizonyos kategóriában lévő ingatlanok, melyeket kiemelten keresnek, ezek a másfél és kétszobás lakások, de a 8-10 milliós felújítandó kockaházak is keresettek. Mindezek mellett egyre több új építésű ingatlanra lenne igény, amelyben közrejátszik a gyermeket vállaló, megfelelő keresettel rendelkező fiatalok kereslete.

– A használt ingatlanokra tehát van igény, ezek árai növekedtek, persze nem olyan mértékben, mint a fejlett infrastruktúrával rendelkező, nagyobb városainkban, de elmondható, hogy amely ingatlanok 1-2 évvel ezelőtt egy kicsit túlárazottnak tűntek, azokat most elérte a kereslet. Használt ingatlanoknál egy 15-20 százalékos áremelkedés tapasztalható – tette hozzá Salamon László.

A szakember az értékesítési csatornákról elmondta, megyénkben is tapasztalható változás az ingatlanértékesítés folyamatában. Ahogy fogalmazott, napjainkra nagymértékben változtak azok a csatornák, amelyek vevői és megbízói oldalon működnek: a különböző internetes megjelenések, portálok, weboldalak, a közösségi média használata egyre jobban terjed.

Illusztráció: Shutterstock

– Az ingatlanokat kereső ügyfeleink elsősorban az elektronikus felületekről találnak meg bennünket. Az információáramlás gyorsaságát kiemelném, hiszen a felgyorsult ingatlanpiacon is rendkívül nagy jelentősége van a gyors megjelenésnek, ajánlatadásnak, e nélkül jelentős lemaradásba kerülhetünk egy-egy keresett ingatlannal kapcsolatban – hívta fel a ­figyelmet az irodavezető.

 

Százezreket érhet a rövid keresés

Különösen lényeges a gyorsaság a panelok esetében, ezek kelnek el a leghamarabb. A panellakások értékesítési ideje a nagyvárosokban átlagosan 55 nap, míg a téglalakásoknál 83-95 nap körül van. A lakáskeresők egyébként a gyorsaság kulcsát az okostelefonjuk aktív használatában látják. Ráadásul az okostelefont használók átlagosan 30 százalékkal több időt töltenek ingatlankereséssel a számítógépesekhez képest.

– Sokan felismerték azt is, ha hamarabb megtalálják a keresett lakást, az áremelkedés miatt ez pénzben kifejezhető előnyt is jelenthet a számukra. Az átlagos éves drágulás mértéke a 15 ezer főnél nagyobb városokban több mint 10 százalék. Egy hónappal rövidebb ideig tartó kereséssel közel 1 százalékot lehet megspórolni a lakás árából, ami százezrekben mérhető megtakarítást is jelenthet – fogalmazott Balogh László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában