fórum

2018.04.11. 17:25

A vetőmagvizsgálatok egyharmadát Békés megyében végzik

Vetőmag-tájékoztatót és -fórumot tartottak Békéscsabán szerdán.

B. O.

– A rendezvénysorozatot azzal a céllal indítottuk, hogy akik fémzárolt vetőmagokkal találkoznak, azok megtudhassák azokat a legújabb információkat, amelyeket mindenképp ismerniük kell. Mindezek mellett fontos, hogy a partnereink, a nagyközönség tisztában legyen ezen a szakterületen az állami szerepvállalással is – mondta el Lukács József a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának elnökhelyettes-igazgatója.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, Békés megyében évszázados hagyománya van a nemesítő munkának, a vetőmagtermesztésnek.

– Az országosan fémzárolt vetőmagok nagyjából 40 százaléka ebből a térségből kerül ki, de például a kukoricánál ez megközelíti az 50 százalékot. Zöldségek esetében pedig a szaporítóanyag 70 százalékát itt Békés megyében állítjuk elő. Ez a fórum lehetőséget ad arra, hogy mind hatósági szempontból, mind pedig a NÉBIH oldaláról olyan információkat tudjunk meg, amelyek naprakészek, és ez által meg tudjunk felelni a kor elvárásainak is – tájékoztatott dr. Rákóczi Attila. A főigazgató hozzátette, a nemesítő munka, a vetőmag előállítás magasabb hozzáadott értéket képvisel a mezőgazdaságon belül.

Az országban hét vidéki vetőmagvizsgáló laboratórium működik, ezek közül a békéscsabai a legnagyobb – árulta el dr. Onody Gyula, a Békéscsabai Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője, aki a Vetőmag és Szaporítóanyag-felügyeleti Osztály tevékenységét is bemutatta.

– A vetőmagvizsgálatok egyharmadát a békéscsabai laboratórium végzi. Ez nagyságrendileg húszezer vizsgálatot jelent. Illetve a vetőmag-előállítással érintett területek is itt a régióban a legnagyobbak. Ez az osztály három megyére kiterjedően látja el a feladatait, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyéről van szó, és ezen az illetékességi területen nagyságrendileg harmincezer hektár a vetőmag-előállítással érintett terület. Ez szintén egyharmada az országban található összes ilyen területnek – részletezte a főosztályvezető a megyei szerepvállalást az ágazatban.

Lukács József, dr. Rákóczi Attila és dr. Marosvölgyi Emese, a járási hivatal vezetője. Fotó: L. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában