Avató

2024.05.19. 09:42

A kultúra visszatért méltó helyére Tótkomlóson, átadták a művelődési központot – galériával

Megtelt szombaton a tótkomlósi megújult művelődési központ és könyvtár felújított épületének az átadására az ingatlan előtti tér. Voltak, akik fotózták, mások nosztalgiával emlékeztek régi történeteikre, amiket e falak között éltek meg. A művelődési központ átadása, a megnyitás előtt Forró Gyula karnagy vezényelte tótkomlósi gyermek fúvószenekar alapozta meg térzenével a remek ünnepi hangulatot.

Csete Ilona

Tótkomlóson nem csak ez az épület, de a város kulturális élete is új esélyt, új lehetőséget kapott. A projekt, melynek kapcsán a ház üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen elemek újultak meg, az önkormányzat sikeres TOP Plusz pályázatának köszönhető – mondta ünnepi beszédében Zsura Zoltán. A polgármester felelevenítette, A tótkomlósi Művelődési Ház energetikai fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében 100 százalékos vissza nem térítendő támogatásban részesült, több mint 437 millió forint összegben. Az uniós támogatás segítségével a tótkomlósi művelődési központ épületének komplex energetikai fejlesztése valósult meg.

művelődési központ, erdős norbert, zsura zoltán
Zsura Zoltán és Erdős Norbert adta át a művelődési központot a komlósiaknak. Fotó: Nagy Kristóf

A városvezető emlékeztetett, egykoron a településen élők összefogtak, ha kellett munkával, ha kellett téglajegy vásárlással, hogy a kultúra háza elkészülhessen. Ám az évtizedek alatt az ingatlan állapota megkopott, fenntartása gazdaságtalan volt.

Ilyen fejlesztések valósultak meg a művelődési központban

– Az energetikai fejlesztés keretében megvalósult a nyílászárók cseréje, a falak hőszigetelése, a födém szerkezetének a szigetelése, napelemes rendszer feltelepítése, hőszivattyús fűtő- és hűtőrendszer kialakítása. Lég- és szellőzéstechnikai berendezések telepítése, részleges világítástechnikai fejlesztés és projektarányos akadálymentesítés is történt – sorolta a polgármester, majd Zsura Zoltán és a 4. számú választókerület országgyűlési képviselője, Erdős Norbert közösen vágta át a szalagot.

 

Újra régi helyén a városi könyvtár

A művelődési központban az érdeklődők szétnéztek, láthatták a városi könyvtárt, ami visszaköltözött eredeti helyére. A ház első kiállítására is kíváncsiak voltak az érkezők. Bemutatkozott Martonosi Amália szegedi és Nagy Zoltán apátfalvi alkotó kiállítási anyagával. Majd az ünnepi műsor keretében – ahol köszöntötték Dohányos Jánosné egykori intézményvezetőt is – a helyi művészeti csoportok álltak színpadra.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában