ételallergia, ételintolerancia

2018.03.21. 11:21

Megnehezíti a táplálkozást a speciális étrend

Egyre több felnőtt és gyermek szenved valamilyen ételallergiában vagy -into­leranciában, melyek között­ szakemberek szerint különb­séget kell tenni. Nekik speciális anyagokból kell főzniük vagy ilyen készételeket kell vásárolniuk, ezek ára akár többszöröse is ­lehet a normál élelmiszereknek.

V. E.

Bagdiné Sebestény Éva, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagintézményének vezető­dietetikusa elmondta, az ételallergia és az ételintolerancia között különbséget kell tenni­.

Az ételallergia elsősorban az immunrendszer válasza a különböző ételek elfogyasztása után, amely megmutatkozhat bőr-, légúti és gyomor-, bélrendszeri tünetekben. Ezeket legtöbbször fehérjejellegű anyagok okozhatják. A legismertebb felnőttek esetében a tojás, tejfehérje, kagyló, halak, mogyoró és olajos magvak, gyermekeknél pedig a tej- és a szójaételek okozhatnak allergiát. De az élelmiszerekben gyakran előforduló adalékanyagok, a tartósítószerek és színezékek is okozhatnak allergiás tüneteket.

Napjainkban az ilyen betegség a gyermekek körülbelül hét százalékánál és a felnőttek egy százalékánál fordul elő. Amennyiben kimutatják, az allergiát okozó élelmiszert teljesen ki kell zárni az étrendből, mert például egy légúti tünet esetében gégeödémát is okozhat, amely halálos is lehet.

Felnőtteknél is problémát okozhat a tejfehérjével szembeni allergia

Illusztráció: Shutterstock

Az ételintolerancia pedig azt jelenti, hogy különböző enzimek hiányoznak a szervezetből, vagy csak részlegesen működnek, esetleg nem aktívak és nem tudnak lebontani bizonyos anyagokat. Ezek közül a legismertebb a laktóz-, a glutén- és a fruktózintolerancia.

A felsoroltakból a gluténérzékenységnél javasolják a szakemberek, hogy teljesen zárják ki az étrendből a lisztféléket. Itt fontos elolvasni a nyersanyagokon és készételeken található címkéket, melyen szerepel, hogy tartalmaz-e glutént, vagy olyan helyen gyártották-e, ahol gluténnal szennyeződhetett az élelmiszer.

A laktóz- és fruktózintoleranciánál előfordulhat, hogy az enzimek csökkentett módban működnek, így bizonyos mennyiség fogyasztható belőlük. Ezekben az esetekben lehet kapni olyan gyógyszereket, melyek segítenek a tejcukor és gyümölcscukor lebontásában, szedésük mellett bátran étkezhetünk. A laktóz- és fruktózintolerancia gyermekek esetében átlag hat-hét éves korra kinőhető, a felnőttkorban szerzett érzékenység viszont nem, itt egy életen át figyelni kell.

A dietetikus szerint nagyon megnehezíti a táplálkozást mind az ételallergia, mind az ételintolerancia. Hiszen a főzéshez szükséges nyersanyagok ára akár többszöröse is lehet a normál nyersanyagénál, illetve sok esetben különleges főzési eljárással kell feldolgozni őket.

A megvásárolható termékeken a törvény szerint már fel kell tüntetniük a gyártóknak az allergén anyagokat, ez alapján könnyebben tájékozódhatnak a betegek. A felsorolásban mennyiségük szerint csökkenő sorrendben találhatók az összetevők, ezt fontos figyelembe venni.

Többszörösébe kerülnek az ételek

Egy békéscsabai bio- és reformbolt üzletvezetője elmondta, a glutén-, laktóz- és fruktózmentes termékek akár a többszörösébe is kerülhetnek, mint egy normál termék. Például amíg egy liter bolti tehéntej ára 300 forint körül mozog, addig egy liter növényi tejet 600 forint alatt nem igazán lehet kapni. A lisztek és lisztkeverékek közül pedig az összetettebb, finomabb, jobb állagot kihozó keverékekből akár 2000 forintba is kerülhet egy kilónyi, ami garantáltan diétás, beminősített és allergén anyagoktól mentes külön gyártósoron van keverve és csomagolva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában